Zorg

Malaria vergt elk jaar miljoen doden

Malaria hoort met aids en tuberculose tot de drie meest dodelijke infectieziekten ter wereld. Er gaan ieder jaar ruim een miljoen mensen aan dood, merendeels kinderen.

malaria

Foto: freedigitalphotos.net

“Het is ook eigenlijk een politieke ziekte”, zegt professor Tjip van der Werf van het UMCG. “Want de sterfgevallen zijn te voorkomen met de juiste medicijnen en behandeling. Alleen zijn die in veel landen niet beschikbaar voor grote groepen mensen.”

Malaria

Malaria is al sinds de oudheid bekend en kwam tot in het jaar 1957 zelfs in moerasachtige gebieden in Nederland nog voor. Het werd wel de ’moeraskoorts’ genoemd en de naam mal-aria slaat op de slechte lucht die, zo dacht men, de ziekte veroorzaakte. Pas in de moderne tijd ontdekten wetenschappers dat de ziekte veroorzaakt wordt door een parasiet, een klein eencellig ’beestje’, dat wordt overgebracht door een mug.

De besmette mug prikt de mens, waardoor de parasiet in de bloedbaan komt en zich in de lever vermenigvuldigt.

“Het is een heel ingewikkelde cyclus en eigenlijk is het best bijzonder dat de ziekte zo veel voorkomt”, vindt Van der Werf. “De parasiet moet net in een bepaalde fase van zijn ontwikkeling zitten en heeft de mens en de mug nodig om zich te kunnen voortplanten.”

Verschillende vormen van Malaria

Er zijn verschillende vormen van malaria, waarvan de bekendste en dodelijkste de tropische malaria is, oftewel falciparum-malaria. Een andere veel voorkomende vorm is de vivax- malaria, die vroeger ook in Nederland voorkwam en vooral erg vervelend is maar veel minder dodelijk. Bij de vivax-malaria zit er vaak wel zes tot negen maanden tussen de muggenprik en de uiteindelijke ziekte, terwijl de tropische malaria een mens vaak al na tien dagen ziek maakt.

Kenmerken Malaria

De patiënt krijgt dan een grieperig gevoel en, als er niet op tijd ingegrepen wordt, bloedarmoede, zuurstoftekort, overal in het lichaam ontstekingen zuurstoftekort, overal in het lichaam ontstekingen en verwardheid. Uiteindelijk sterven de meeste patiënten aan het uitvallen van delen van de hersenen.

Behandeling Malaria

Wie op tijd naar de dokter gaat, krijgt meteen pillen, meestal een combinatie van verschillende medicijnen waaronder artemisinine. In de loop der jaren zijn er steeds nieuwe medicijnen ontwikkeld, omdat de parasiet de neiging heeft ongevoelig te worden voor veel gebruikte geneesmiddelen.

Voor de behandeling moet de ziekte nog worden vastgesteld door een bloedtest. “Wie uit de tropen komt met griep, heeft malaria tot het tegendeel is bewezen, zo leren wij onze geneeskunde- studenten”, zegt Van der Werf. Met de pillen worden ze vrij snel weer beter, al moeten mensen soms worden opgenomen in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care, als ze er slecht aan toe zijn.

Kinderen en Malaria

De meeste doden aan malaria vallen onder jonge kinderen. “De meest kwetsbare groepen, met lagere weerstand”, weet Van der Werf. “Zwangere vrouwen zijn ook een belangrijke risicogroep doordat hun weerstand lager is. Naast de hersenen tasten de parasieten vaak ook de placenta aan. De malaria levert veel vroeggeboortes op en de kindersterfte is mede daardoor in sommige Afrikaanse landen zo hoog.”

De meeste gezonde volwassenen in landen waar veel malaria voorkomt, hebben de besmetting in hun kinderjaren al overleefd en hebben daardoor weerstand opgebouwd. Dat afweermechanisme wordt alleen na enige tijd veel zwakker. Daardoor kunnen ook volwassenen meerdere keren in hun leven malaria krijgen.

Pillen tegen Malaria

Dan moeten ze toch weer aan de pillen. Mensen uit landen waar geen malaria voorkomt, wordt dringend geadviseerd van te voren pillen te slikken. Vroeger was dat vooral kinine, tegenwoordig zijn er andere medicijnen.

De bijwerkingen daarvan vallen wel mee, maar het is niet gezond om ze langer dan een maand te slikken. Verder wordt aanbevolen om ’s avonds en ’s nachts lange kleding met sokken aan te doen, als het donker wordt niet te veel buiten te zitten en onder een klamboe te slapen. “De pillen bieden nooit honderd procent bescherming, het is een combinatie van medicijnen en voorzorgsmaatregelen”, zegt Van der Werf.

http://youtu.be/JwsoK8O0lXE

Vaccin

Vrij kort geleden is er een vaccin ontwikkeld tegen malaria. Wie een prik krijgt is daardoor enige tijd beschermd tegen malaria. Het blijkt echter niet lang te werken. Van der Werf ziet het dan ook zeker niet als wondermiddel.

“Het lastige van malaria is dat de menselijke afweer ertegen maar kort werkt”, zegt Van der Werf. Als bewoners van ’malaria- landen’ een paar jaar in Amerika of Europa zijn en weer terug gaan, is hun weerstand vaak helemaal verdwenen.

DDT

DDT Een uiterst effectief middel tegen de malariamug is het bestrijdingsmiddel DDT. In verschillende landen zijn een jaar of vijftig geleden de malariamuggen volkomen uitgeroeid met dit zwaar giftige middel. Het grootschalig spuiten met DDT is alleen zo slecht voor het milieu, en de parasiet wordt er zo snel resistent tegen, dat het niet veel meer wordt gebruikt.

Klamboe

Er is keihard wetenschappelijk bewijs dat het op grote schaal verstrekken van bednetten goed werkt tegen malaria. Wie slaapt in een met een bestrijdingsmiddel geïmpregneerde klamboe, kan niet geprikt worden door de malariamug. “Het is aangetoond dat in gebieden waar die klamboes verspreid zijn onder de bevolking veel minder malaria voorkomt dan in gebieden waar dat niet is gebeurd”, zegt Van der Werf.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht