Well-being

Bijna niemand durft zich ziek te melden uit angst voor baan

Bij een groeiend aantal werknemers loopt de productiviteit terug. Zij kampen met stressklachten, maar durven zich niet ziek te melden uit angst hun baan te verliezen. Dit stelt de Arbo Unie.

ziekDe ene reorganisatie is nog niet achter de rug, of de andere ligt alweer in het verschiet. Ondertussen moet er méér werk worden gedaan met minder mensen. Er zijn maar weinig bedrijfstakken die gevrijwaard blijven van de gevolgen van de crisis. 

Minder ziek?

Je zou verwachten dat door de toegenomen druk het ziekteverzuim oploopt. Het tegendeel is waar. Zo meldt de Leeuwarder CourantHet officiële cijfer ligt nu rond de 4 procent en gaat eerder omlaag dan omhoog. Dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van de crisis, wijst Jan van den Hoogen, organisatiekundige van de Arbo Unie, resoluut van de hand.

Meer zorgen

,,Mensen hebben steeds meer zorgen. Over behoud van hun baan en over hun eigen financiën. Als zij dan memo’s zien voorbijkomen dat hun werkgever scherper op de kosten moet letten, omdat de omzet tegenvalt, neemt die druk verder toe. De angst en dat gevoel van druk versterken elkaar”, aldus Van den Hoogen.

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt van de Universiteit van Tilburg, herkent dit beeld. ,,Juist de werknemers die een reorganisatie overleven, ervaren een grote druk. Zij zijn bang dat ze de eerstvolgende zijn. Dat levert onzekerheid en stress op en dat leidt tot stil verzuim. Want de overblijvers na een reorganisatie durven niet thuis te gaan zitten, maar op het werk laat hun productiviteit te wensen over.”

Dat kan een bedrijf veel geld kosten, meent Wilthagen. ,,Iemand die met klachten blijft rondlopen, kan uiteindelijk langdurig uitvallen en dan ben je verder van huis.”

Stil verzuim

Dat het stil verzuim door de economische malaise toeneemt, wordt bevestigd door gezondheidsonderzoeken van de Arbo Unie. Daarin wordt medewerkers regelmatig gevraagd naar hun gezondheid, functioneren en vitaliteit. Zo’n 10 tot 20 procent gaf vorig jaar aan last te hebben van mentale klachten en daardoor minder productief te zijn.

Er zijn uitschieters, zoals bij zorgen onderwijsinstellingen. ,,Bij een grote onderwijsinstelling gaf 30 procent van de leerkrachten aan klachten te hebben en niet naar vermogen te werken. En nee, zij melden zich echt niet ziek. ‘Ja hallo, ik kijk wel uit’, is een veelgehoorde reactie.”

Kort ziek

Volgens de landelijke arbodienst 365/ArboNed is het afgelopen jaar niet alleen het stil verzuim, maar ook het kort verzuim opgelopen. Vooral in sectoren waar de crisis het meest voelbaar is, melden medewerkers zich vaker kort ziek en gaan ze weer aan de slag terwijl ze nog niet fit zijn.

Het gaat om financiële instellingen en de bouw-en transportsector. In deze zwaar getroffen sectoren is het verzuim dat wordt veroorzaakt door stressklachten het afgelopen jaar verdubbeld, in de bouw zelfs verdrievoudigd. ,,Het laatste anderhalf jaar speelt de privésituatie een steeds grotere rol. Meer mensen hebben kopzorgen omdat hun huis onverkoopbaar is”, zegt bedrijfsarts Corné Roelen.

Volgens hem blijven veel werknemers lang met problemen rondlopen. ,,Wat er aan de hand is, blijkt pas als het leed is geschied. Een werkgever kan uitval voorkomen door tijdig het gesprek aan te gaan. Dan is er nog wat aan te doen.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht