Zorg

Kijk uit met de zon

Hoewel bijna ieder mens ervan houdt, blijft de zon een grote vijand voor de huid. Daarom is het als de temperaturen stijgen, oppassen. “Vooral mensen met een lichte huid en blond haar moeten uitkijken”, waarschuwt woordvoerster Marsja Meijer van het KWF Kankerfonds.

zon

Genieten van de zon op de boot naar Vlieland ( Foto: LC)

In Nederland is het aantal mensen met huidkanker in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld: van 15.000 naar nu ieder jaar ongeveer 44.000 gevallen. Dat komt niet omdat hij feller is gaan branden of de ozonlaag slecht is. “Het komt vooral omdat we meer van de zon zijn gaan houden, meer op vakantie gaan, voor de zonnebank kiezen en überhaupt veel in de zon liggen”, vertelt de woordvoerster.

Kracht

Het is belangrijk te weten wat de zonkracht is, zo weet je of de hoeveelheid uv-straling hoog is. Stel: De kracht zou komende zondag tussen de 3 en 4 liggen. Dat is weliswaar niet zo hoog, maar wel als je nog geen beschermingslaag hebt en jezelf niet insmeert met anti-zonnebrandcreme. Je kunt dan flink verbranden en het risico op huidkanker vergroten, verzekert Meijer.

Mensen moeten vooral goed kijken naar welk huidtype ze hebben, om daarna met de juiste beschermingsfactor te gaan smeren.

Waarschuwing

Het is verstandig om tussen 12.00 en 15.00 uur niet in de zon te gaan zitten, of je anders goed te beschermen tegen de kracht. Ondanks het gevaar van de zon heeft een mens de uv-straling ook nodig voor het aanmaken van vitamine D. “Hij is ook goed om weerstand op te bouwen en de zon is ook goed voor je botten én preventief tegen een aantal kankersoorten.” Maar dan moet je wel een kwartier tot een half uur even onbeschermd in gaan zitten.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht