Zorg

Speuren naar darmkanker. Op poliepenjacht in de darm.

Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Jaarlijks wordt bij zo’n twaalfduizend Nederlanders darmkanker ontdekt. Vaak is het dan eigenlijk al te laat, jaarlijks gaan zo’n vijfduizend mensen er aan dood. Dat aantal sterfgevallen moet fors lager kunnen, verwachten de artsen, als binnenkort het bevolkingsonderzoek wordt ingevoerd.

darmkanker

Dikkedarmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Foto: NDC Mediagroep

Het bevolkingsonderzoek wordt een grootschalige jacht op darmpoliepen en -tumoren. Die poliepen zijn goedaardige gezwelletjes in allerlei vormen, aan de binnenkant van de darmwand, die redelijk eenvoudig zijn weg te halen. Poliepen kunnen op zich geen kwaad, maar een op de twintig poliepen ontwikkelt zich tot een tumor.

Poliep wordt altijd darmkanker?

“Elke dikkedarmkanker ontstaat uit een poliep”, weet maag-darm-leverarts dr. Jan Jacob Koornstra. “Als je nu bij heel veel mensen regelmatig de poliepen uit hun darmen weghaalt, weet je zeker dat veel minder mensen darmkanker krijgen. Het bevolkingsonderzoek scheelt jaarlijks 1400 doden.” Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Van de 60- tot 70-jarigen heeft meer dan de helft een poliep in zijn darm, mannen iets vaker dan vrouwen.

Ontdekken van darmkanker

“Ons grote doel is die poliepen op tijd te ontdekken bij zoveel mogelijk mensen”, vervolgt Koornstra. “Nu wordt dikkedarmkanker meestal pas ontdekt als mensen klachten krijgen, zoals vage buikpijn en veranderingen in hun ontlasting. Vaak is het dan al te laat. Bij een kwart van die mensen zijn er al uitzaaiingen; echte genezing is dan een uitzondering.”

Poliepen en tumoren worden opgespoord met een dikkedarmonderzoek, een zogeheten coloscopie.

Een vrij onprettig onderzoek. De arts gaat met een soort kijkslang via de anus naar binnen en bekijkt dan met een cameraatje de hele binnenwand van de anderhalve meter lange dikke darm. Komt hij een poliepje tegen, dan kan hij die meteen weghalen met een soort lasso.

“De coloscopie werkt meestal heel goed, alleen missen we soms toch nog poliepjes”, vervolgt Koornstra. “Soms is er een plooitje in de darm, soms zit er wat ontlasting voor.We zoeken naar methodes om de coloscopie nog beter te doen.”

Te kort aan artsen

Ook is het UMCG begonnen de coloscopie te laten uitvoeren door speciaal opgeleide verpleegkundigen. Want het tekort aan maag-darmleverartsen is een nijpend probleem. Om op zeer grote schaal alle Nederlanders op poliepen te onderzoeken, moeten er veel meer coloscopieën gedaan worden.

Voor de vorige minister van volksgezondheid, Ab Klink, was dat tekort aan artsen nog een reden om het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uit te stellen. De nieuwe minister, Edith Schippers, wil het toch stapsgewijs invoeren vanaf 2013. Dan zullen meer verpleegkundigen coloscopieën moeten doen.”Dat kan ook prima”, vindt Koornstra. “De techniek is goed aan te leren en als de verpleegkundigen hier iets niet vertrouwen, roepen ze er meteen een arts bij.”
Bij het bevolkingsonderzoek kan iedereen tussen de 55 en 75 jaar regelmatig een beetje ontlasting inleveren. Een laboratorium kan met een vrij simpele test bepalen of er bloed in die ontlasting zit. Alleen mensen die bloed in hun ontlasting hebben, worden uitgenodigd voor een coloscopie.

 

Erfelijkheid

Van alle soorten dikkedarmkanker is een kleine groep, zo’n 5 procent, een speciale erfelijke variant: het Lynch Syndroom. Dit type darmtumor ontstaat vaak rond het vijftigste jaar of zelfs al rond de dertig.

Prof.dr. Robert Hofstra doet onderzoek naar deze erfelijke darmkanker. “We willen zo vroeg mogelijk weten of een darmkanker erfelijk is en nodigen dan de rest van de familie uit voor onderzoek”, legt Hofstra uit. “We zijn bezig een nog betere bloedtest te ontwikkelen om de erfelijke variant aan te tonen.”

Iemand die erfelijk belast is met een afwijking in een gen dat deze erfelijke darmkanker veroorzaakt, heeft 60 tot 70 procent kans om tijdens zijn leven darmkanker te ontwikkelen. Bovendien lopen vrouwen met dit gen een grote kans op baarmoederkanker.

Erfelijk belast?

Volgens Hofstra hebben mensen er dus belang bij te weten of ze erfelijk belast zijn. De kans dat iemand met deze afwijking in een gen dit doorgeeft aan zijn kinderen is 50 procent. Bij familieleden van iemand met de erfelijke variant is met een bloedtest aan te tonen of zij ook belast zijn. “We kijken dan naar de genafwijking die we bij het familielid met darmkanker vonden.We willen naar een test die ook zonder dat vooronderzoek bij iedereen deze erfelijke darmkanker kan voorspellen.”

Mensen die erfelijk zijn belast, kunnen elke twee jaar een onderzoek krijgen. Dan worden de poliepen weggehaald en is de kans om kanker te krijgen direct veel lager.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht