Zorg

Bevolkingsonderzoek darmkanker. Voor wie is het bedoeld?

Bevolkingsonderzoek darmkanker kan uiteindelijk ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Darmkanker is namelijk  een van de meest voorkomende soorten kanker.

Vanaf 2013 wordt in Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is bedoeld voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Dat zijn op termijn in totaal meer dan 4 miljoen mensen. Zo’n groot onderzoek vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. Daarom gaat het bevolkingsonderzoek geleidelijk van start tussen 2013 en 2019.

Scan van darmkanker (Bron: YouTube)

Scan van darmkanker (Bron: YouTube)

Waarom bevolkingsonderzoek darmkanker?

Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Een bevolkingsonderzoek darmkanker kan uiteindelijk ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Daarom heeft de minister van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2011 besloten een bevolkingsonderzoek darmkanker in te voeren. De voorbereidingen voor het bevolkingsonderzoek zijn in volle gang. Vanaf september 2013 zullen de eerste uitnodigingen worden verstuurd.

Wat is het bevolkingsonderzoek darmkanker en krijg ik daarvoor een uitnodiging?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een onderzoek naar darmkanker onder mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker start vanaf 2013. U krijgt een uitnodiging om hieraan deel te nemen. Doel van het bevolkingsonderzoek is darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Dat vergroot de kans op genezing.

Uitnodiging bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek gaat eerst geleidelijk van start tussen 2013 en 2019. Daarna krijgt u iedere 2 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.

Voorbereidingen bevolkingsonderzoek darmkanker

Het onderzoek naar darmkanker is nieuw. Er zijn veel voorbereidingen nodig om een bevolkingsonderzoek goed op te zetten. Daarom krijgt niet iedereen tussen 55 en 75 jaar tegelijk een uitnodiging. In 2013 worden alleen de 65- en 75-jarigen uitgenodigd. Ieder jaar komt er een leeftijdsgroep bij, zodat in 2019 iedereen tussen 55 en 75 jaar minimaal 1 keer is uitgenodigd.

Geen uitnodiging bevolkingsonderzoek darmkanker

U krijgt alleen een uitnodiging als u bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven. De gemeente geeft uw gegevens aan de screeningsorganisatie. Het gaat om uw naam, adres en geboortedatum. Staat u niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan krijgt u dus geen uitnodiging.

Als u jonger dan 55 jaar of ouder dan 75 jaar bent, krijgt u ook geen uitnodiging. Want 9 van de 10 gevallen van darmkanker komen voor bij mensen van 55 jaar of ouder. Personen die ouder zijn dan 75 jaar hebben een hoger risico op darmkanker, maar de kans dat zij aan darmkanker overlijden is kleiner.

Zelftest darmkanker

Van de organisatie die het onderzoek in uw regio uitvoert (screeningsorganisatie) krijgt u een test thuisgestuurd. U neemt zelf een kleine hoeveelheid ontlasting af en stuurt dit op naar een laboratorium. Als de uitslag afwijkend is, krijgt u een uitnodiging voor een inwendig darmonderzoek (coloscopie). Daarmee kan de arts vaststellen of u darmkanker heeft, of een voorstadium van de ziekte.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht