Zorg

Agressie en geweld in ziekenhuis: 12 keer per dag, 4400 keer per jaar

Ziekenhuispersoneel is jaarlijks ruim vierduizend keer het slachtoffer van fysiek en verbaal geweld. In ruim tweehonderd gevallen is het geweld van patiënten of hun familieleden zo ernstig dat het ziekenhuis de dader een toegangsverbod oplegt, zo blijkt uit onderzoek van het AD.

agressie

Een hulpverlener van de ambulance wordt door een omstander agressief benaderd. ( Foto: Frank Muller

Het is voor het eerst dat de omvang van intimidatie tegen ziekenhuispersoneel in kaart is gebracht. Een derde van de ziekenhuizen gaf inzage in deze gegevens. Omgerekend naar alle 93 ziekenhuizen komt het aantal incidenten uit op meer dan 4500 per jaar. Dit zijn 12 geweldsincidenten per dag.

Fysiek geweld

In zo’n 1200 gevallen gaat het om fysiek geweld, zoals slaan, schoppen en vechtpartijen. De andere meldingen betreffen bedreigingen en scheldpartijen. In enkele gevallen is er sprake van stalking.

,,Men verleent dag in dag uit met hart en ziel hulp aan mensen die dat nodig hebben. Het aantal incidenten is dan ook volstrekt ontoelaatbaar’’, reageert minister Edith Schippers van Volksgezondheid. ,,Handen af van onze zorgverleners.’’

Geweld niet acceptabel

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt geweld in alle vormen ‘niet acceptabel’. Er wordt volgens de NVZ al tien jaar gewerkt aan het terugdringen van het aantal incidenten.

Ziekenhuizen proberen met extra beveiliging en anti-agressiecursussen het tij te keren. Door een betere uitleg te geven over wachttijden en de behandeling hopen ze agressie te voorkomen. Sinds kort kan zorgpersoneel anoniem aangifte doen, maar onbekend is hoe vaak dit gebeurt.

De meeste ziekenhuizen werken ook met waarschuwingen en gebiedsgeboden voor agressieve patienten. Dit schrikt af, maar is moeilijk te handhaven. Toch juicht minister Schippers het doen van aangiftes toe.

Probleempatiënten

Patiënten met drank en drugs in het lijf zijn belangrijke veroorzakers van problemen. Niet voor niets melden ambulancediensten de helft van de agressiegevallen in het weekeinde. Ook is alertheid vereist bij patienten met psychische problemen. Bij elk schijnbaar detail kunnen ze door het lint gaan. De derde groep agressievelingen bestaat uit patiënten bij wie het geweld onverwacht komt: het is de mondige patiënt die hulp eist en doorslaat als dat niet gebeurt.

,,Te lang is gedacht dat het er in de zorg een beetje bij hoorde. Er was begrip voor emoties’’, reageert Elise Merlijn van AbvaKabo FNV. ,,Inmiddels wordt veel beter afgesproken: dit is niet normaal. Dat leidt tot deze vele meldingen van geweld. Er is werk aan de winkel.’’

Maatregelen

Merlijn vindt de registratie belangrijk. ,,Want dan weet je wat er gebeurt in de ziekenhuizen en zie je waar maatregelen nodig zijn.’’ Toch zijn er grote verschillen tussen de ziekenhuizen.

Een ziekenhuis in Amsterdam meldde vorig jaar 139 incidenten. Maar 10 kilometer verderop, in Amstelveen, wordt een scheldpartij op de spoedeisende hulp ervaren als dagelijkse kost. ,,Ook wij doen daar niks mee’’, zegt Frank van den Elsen van het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht. ,,Dat zou het werk te veel belemmeren.’’

Juist de spoedeisende hulp is de plek met veel risico’s, omdat de emoties er snel oplopen. Mensen komen daar niet alleen met een verwijzing van de huisarts of met een ambulance, maar vaak ook op eigen gelegenheid, omdat er acuut medische hulp wordt verlangd.

Artsen mogen hulp weigeren als de agressie te groot wordt, waarschuwt artsenvereniging KNMG. ,,Artsen hebben een zorgplicht, maar soms denkt een patiënt met agressie een behandeling te kunnen afdwingen. Zo werkt het echter niet. Een arts moet staan voor het geven van medisch noodzakelijke zorg, maar dat is niet u vraagt, wij draaien’’, zegt KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag.

Hij krijgt steun van de minister. Schippers onderzoekt wanneer hulpverleners hun werk bij agressie mogen staken. ,,Mensen hebben zeker recht op zorg, maar een hulpverlener heeft recht op een veilige werkplek’’, aldus Schippers.
( Bron: Leeuwarder Courant)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht