Zorg

Pas op! Een teek! Hoe herken je symptomen ziekte van Lyme?

Steeds meer mensen worden gebeten door een teek. Eén op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Gezondheid & Co zette  vijf veelgestelde vragen op een rij. 

teek

Waar komt de teek het meeste voor?

Het tekenseizoen is gestart.  De teek komt voornamelijk voor in bosrijke gebieden met hoog gras. Het beestje, gemiddeld zo’n 1 tot 3 millimeter groot, werkt zich omhoog langs de grasstengels en wacht daar op een lift van een voorbijganger. Mens of dier.

Tuinen zijn voor een teek ook een gewilde pleisterplaats. Jaarlijks wordt ongeveer een derde van alle tekenbeten opgelopen in de tuin. Op de site tekenradar.nl staan de voorspellingen van de tekenactiviteit per dag met een overzichtskaart van Nederland.

Ik ben gebeten, wat nu?

De teek meteen verwijderen. De beste wijze om dat te doen is door de teek bij de kop beet te pakken met een pincet en langzaam uit de huid te trekken. Op bovengenoemde website (en op weekvandeteek. nl) vind je meer informatie over de juiste verwijdermethode. Speciale tekentangen zijn bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Eén op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het aantal mensen met een tekenbeet is al jaren stijgende.

Wat is de ziekte van Lyme en is die te genezen?

Mensen die besmet zijn, lijden aanvankelijk onder griepklachten zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid.

Vaak verschijnt er een rode kring op de huid rond de plek van de beet. Dit is echter niet altijd het geval. In een later stadium van de ziekte krijgt men problemen met het zenuwstelsel, de gewrichten, de huid of het hart. De infecties kunnen tot verlamming van lichaamsdelen of hartstoornissen leiden. Het onderzoek naar teken en de ziekte van Lyme staat nog in de kinderschoenen.

Wanneer de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten, is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Antibioticum bestrijdt de aandoening, maar is soms niet effectief genoeg.

De vereniging voor Lymepatiënten telt zo’n 2500 leden die blijvende klachten overhielden als gevolg van de ziekte.

Wie loopt het meeste risico op een tekenbeet?

Iedereen loopt kans door een teek gebeten te worden. Maar mensen die veel in het groen zijn, zoals boswachters en hoveniers, lopen meer risico. Dat geldt dus ook voor mensen die in hun vrije tijd het bos of de weide opzoeken.

Kinderen die veel buiten spelen, behoren ook tot de groep met een verhoogde kans op een tekenbeet. Maar de teek komt ook steeds vaker voor in de tuin.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Het dragen van kleding met lange mouwen en pijpen is de beste bescherming. Op lichte kleding is een teek bovendien goed te signaleren.

Maar omdat de temperaturen in de loop van het jaar alsmaar stijgen, is deze bescherming niet altijd prettig. Dus wat altijd belangrijk is: controle aan het einde van de dag. Teken kunnen zich op ieder plekje van het lichaam nestelen, vooral onder de oksels, tussen de liezen, in de knieholten en de bilnaad.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht