Zorg

Hevige menstruatie met veel bloedverlies? Snelle oplossing mogelijk

Veel vrouwen hebben last van heftig bloedverlies als ze ongesteld zijn. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft een snelle, patiëntvriendelijke manier om vrouwen daar helemaal of grotendeels van deze menstruatiepijn af te helpen. 

Menstruatie

Foto: freedigitalphotos.net

Maximaal twee minuten duurt de behandeling die vrouwen verlost van heftig bloedverlies of pijn tijdens de menstruatie. Tot voor kort moesten vrouwen na de ingreep een dagje blijven om bij te komen van de narcose of ruggenprik, maar dat is voorbij. In Nij Smellinghe in Drachten staan vrouwen in een uur tijd weer buiten het ziekenhuis.

Zware menstruatie

Ongesteld zijn is voor veel vrouwen een zware last. Het vloeien is dan zo erg dat het herhaaldelijk verschonen hen uit de slaap houdt. Of ze hebben zoveel pijn of bloedverlies dat werken bijna onmogelijk is of dat ze er twee dagen ziek van zijn. “En dat hoeft niet’’, vindt gynaecoloog Marijke Lobbes van ziekenhuis Nij Smellinghe.

Vroeger moesten vrouwen maar met zo’n menstruatie leren leven. “Veel vrouwen denken dat nog steeds. Wij zien hier vrouwen die jarenlang sukkelen met ernstige klachten. En dat is dan alleen nog maar het topje van de ijsberg.’’

Het lijkt misschien stoer om niet te klagen over de menstruatie, maar volgens Lobbes is het dat niet. “Ik krijg hier vaak mannen op het spreekuur die samen met hun vrouwen komen.

menstruatie

Foto: freedigitalphotos.net

Menstruatieproblemen en Novasure

Hij zegt dan: ’Zij heeft last van de menstruatie’. Eigenlijk bedoelt hij dat híj er last van heeft”, vertelt ze glimlachend. De succesvolle nieuwe Novasure- behandeling zorgt er alleen voor dat de pijn en het bloedverlies (drastisch) verminderen. “Verder blijft alles gelijk. Aan de maandelijkse dip, veroorzaakt door hormonen, doe ik niets’’, zegt ze lachend.

De Novasure-behandeling op zich bestaat al langer en wordt ook in andere ziekenhuizen zoals het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het UMCG toegepast. Het is een goed alternatief voor een spiraaltje of de anticonceptiepil, die de ongesteldheid ook kunnen verminderen.

“Soortgelijke klachten die veroorzaakt zijn door een vleesboom of poliep kunnen niet met Novasure verholpen worden’’, legt de arts uit.

Wat is Novasure-ingreep?

De snelle Novasure-ingreep is met een totale duur van ongeveer een kwartier eigenlijk een fluitje van een cent. De gynaecoloog brengt vaginaal een buisje in de baarmoeder. Dat zuigt eerst de baarmoeder vacuüm, waarna uit het buisje een waaiertje komt dat de baarmoeder spreidt. Vervolgens komt dat onder stroom te staan, hooguit twee minuten. Daardoor brandt het waaiertje het baarmoederslijmvlies weg.

Met als gevolg dat de vrouw vanaf dat moment geen of nauwelijks bloedverlies heeft tijdens de menstruatie. De ingreep houdt ook in dat de kans op een zwangerschap theoretisch niet meer bestaat: het slijmvlies waar de bevruchte eicel zich behoort te nestelen is weg. “De behandeling is daarom niet geschikt voor vrouwen met een kinderwens.’’

Tot voor kort werden vrouwen voor de Novasure-behandeling onder narcose gebracht of ze kregen een ruggenprik. Daardoor was een korte opname nodig.

Plaatselijke verdoving

Lobbes: “Om te kijken of ze goed uit de narcose kwamen.’’ De vrouwenartsen in Drachten besloten te onderzoeken of dat anders kon. Een aantal vrouwen werd gevraagd om de ingreep onder plaatselijke verdoving te ondergaan.

“Nu verdoven we met een paar prikjes de baarmoederhals. Het grote voordeel is dat vrouwen bij blijven en nog wel voelen. Ik zeg altijd tegen de vrouwen: ‘Ik geef u een heel warm gevoel van binnen.’ En dat is dan ook het enige wat ze voelen.’’ Dat stelt gerust. Net als de begeleiding van de verpleegkundigen.

“Sfeer is ontzettend belangrijk, daardoor ontspannen vrouwen zich. Dat is prettig voor hen en voor ons.’’

Geen pijn

Tot grote verrassing vertelden de vrouwen uit het experiment dat ze na afloop bijna geen pijn hadden. “Terwijl de vrouwen die onder narcose waren geweest dat wel hadden.’’ De gynaecologe heeft wel een verklaring.

“Het is psychologisch. Als vrouwen de ingreep bewust meemaken, weten ze precies wat er gebeurt. Achteraf valt het dan reuze mee. Wie onder narcose gaat, komt na een tijdje bij kennis en weet niet wat er is gebeurd.’’

Ruim driekwart van de vrouwen heeft na de ingreep geen bloedverlies meer, de rest vloeit veel minder dan voorheen. Lobbes: “Ik heb een patiënte die na de ingreep ‘normaal’ vloeit. Ze vindt het nu ’heerlijk’ om ongesteld te zijn.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht