Zorg

Darmkanker onderzoek: AMC ontdekt gevaarlijke variant die snel terugkeert

Er is een nieuwe gevaarlijke variant van kanker aan de dikke darm. Onderzoekers van onder meer het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een nieuwe agressieve vorm van dikkedarmkanker ontdekt die vaker terugkeert.

 

darmkanker

Pieter en Sjoukje de Witte uit Gorredijk wandelen door een model van de dikke darm. Die was te zien in de wachtruimte van ziekenhuis de Tjongerschans ( Foto: NDC Mediagroep/LC

Door de vondst van dit type kanker kunnen patiënten met een verhoogd risico in de toekomst sneller en beter herkend en behandeld worden. Dat meldde het AMC. Het bestaan van deze darmkankervariant geeft antwoord op de vraag waarom een op de vijf patiënten met een niet-uitgezaaide tumor in de dikke darm na een operatie toch weer kanker krijgt, terwijl de darm schoon leek.

Bij mensen met het gevaarlijke type darmkanker kunnen tumorcellen zich gemakkelijker verspreiden, wat een hogere kans geeft op terugkeer van de kanker.

Gevaarlijke vorm van darmkanker

De gevaarlijke variant kwam aan het licht toen onderzoekers van het AMC en het Cambridge Research Institute de genetische eigenschappen van tumoren onderzochten. Ze ontdekten dat naast twee bekende darmkankertypen een derde type bestaat. Die bleek ,,de kwade pier” te zijn, aldus het AMC. De gevaarlijke variant ontwikkelt zich ook veel sneller dan de klassieke variant van darmkanker.

Poliepen en darmkanker

Darmkanker ontstaat altijd door poliepen -goedaardige gezwellen – in de darm. Bij de bekende vorm van darmkanker duurt het wel 10 tot 20 jaar voordat een poliep zich ontwikkelt tot kanker. Bij de gevaarlijke variant kan een poliep al binnen twee tot vijf jaar uitgroeien tot een tumor.

Volgens een van de onderzoekers, Louis Vermeulen, onderstreept deze ontdekking het belang van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ,,omdat deze agressieve vorm van kanker al vroeg in de ontwikkeling kan uitzaaien en vroege ontdekking extra belangrijk is. Vanaf september 2013 worden alle Nederlanders van 55 tot 75 jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Daarbij wordt mensen verzocht wat ontlasting in te sturen. Zondag is een artikel over de ontdekking verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht