Zorg

Verschillende soorten hoofdpijn. Oplossingen en raadsels

De medische stand zit eigenlijk met zijn handen in het haar bij hoofdpijn. Van die zeurende hoofdpijn die maanden- of zelfs jarenlang steeds weer terugkeert, artsen hebben er eigenlijk geen goed antwoord op.

Hoofdpijn

Foto: NDC Mediagroep/LC

Op migraine wel. Een aanval van echte migraine is tegenwoordig vrij goed tegen te gaan met speciale medicijnen. Veel migrainepatiënten lopen dagelijks rond met een paar injectiepennen met triptanen, met als Naramig of Almogran. Iemand die migraine op voelt komen, injecteert zichzelf met het middel, een stevige prik in je been, en de pijn trekt binnen enkele minuten weg. Er zijn ook pillen en zelfs neuspufjes. Er zijn zelfs al medicijnen die een migraine-aanval kunnen voorkómen.

Gewoon hoofdpijn

In meer dan de helft van de gevallen is het geen migraine maar gewoon hoofdpijn. En daar is weinig tegen te doen. Een plotselinge aanval van hoofdpijn wel, daar kan je pijnstillers tegen slikken. Paracetamol of antidepressiva kunnen de pijn temperen.

“Maar bij langduriger gebruik kunnen mensen verslaafd aan de medicamenten raken en krijg je pijnstillerhoofdpijn, waarbij de geneesmiddelen juist de pijn veroorzaken”, zegt Jan Kuks. “Dus moet je naar andere dingen kijken. Vaak is de oorzaak toch een spierspanningsprobleem. Daarvoor kun je naar de fysiotherapeut.

Vaak heeft het te maken met een verkeerde houding, de druk op de nekspieren en schouders. Een verandering van levensstijl is dan soms geboden.

Onbekende hoofdpijn

“Maar er is ook heel veel hoofdpijn waarbij we niet weten waardoor het komt. Dan zeggen dokters soms dat het psychisch is. Ik vind dat je niet te gemakkelijk moet zeggen dat iets psychisch is, als je verder geen duidelijke aanwijzingen hebt dat mensen psychische problemen hebben.”

Daardoor blijft er een grote groep mensen over met langdurige, chronische hoofdpijn, waar op termijn weinig tegen te doen is. “Bij chronische hoofdpijn kan je vaak net zo goed of misschien wel beter terecht in het alternatieve circuit”, vindt Kuks. “Als het om hoofdpijn gaat weten wij in de reguliere geneeskunde ook niet altijd precies hoe onze geneesmiddelen werken.

Middelen tegen migraine

In de loop der jaren komen er steeds nieuwe middelen op de markt tegen migraine. Maar als je die op een grote groep test, blijkt de werkzaamheid vaak erg tegen te vallen. Het is opvallend hoeveel middelen met veel publiciteit op de markt komen maar een paar jaar later hoor je er niemand meer over. Heel verdacht.” Bij alternatieve genezers heeft de hoofdpijnpatiënt overigens ook geen garantie.

“De resultaten van alternatieve geneeswijzen zijn moeilijk te controleren. Een factor geloof lijkt mij zeker aanwezig. Maar er is natuurlijk niets mis mee wanneer hoofdpijn door suggestie is weg te nemen. En er kunnen in de alternatieve geneeskunde best methoden gebruikt worden waar we nu niets van begrijpen maar waarover over honderd jaar meer duidelijkheid komt.”

Pijn, pijnstiller, pil, medicijn, hoofdpijn

Foto: Dagblad van het Noorden

 

Belangrijkste vormen van hoofdpijn zijn:

  • Spanningshoofdpijn, ook wel stresshoofdpijn genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het komt waarschijnlijk door abnormale spierspanning in de nek- of schouderspieren of psychische stress. Er is lang niet altijd een goede verklaring. Overmatig gebruik van medicijnen blijkt wel eens de oorzaak.
  •  Migraine. Dit is ernstige hoofdpijn met misselijkheid en een grote behoefte aan rust, met overgevoeligheid voor licht en geluid. De patiënt ziet soms een aura, een soort zwarte vlek of bewegende figuurtjes in het gezichtsveld. Er zijn veel verschillende vormen van migraine.
  • Clusterhoofdpijn. Dit is een heftige pijn rondom één van beide ogen die vaak ’s nachts plotseling ontstaat en een kwartier tot enkele uren aanhoudt. Daarna is de pijn ineens weer weg. Tijdens een aanval kan de patiënt vaak niet meer functioneren. Hij is vaak radeloos en erg onrustig. Er zijn goede behandelingen voor.
  • Aangezichtspijn. Dit zijn felle pijnscheuten in het gezicht, bijvoorbeeld als je gezicht aangeraakt wordt, bij het eten of bij een koude windvlaag. Deze pijn is goed te behandelen met medicijnen, een operatie, injecties of zelfs een bepaalde vorm van bestraling. Soms is de diagnose moeilijk en moeten de tandarts en KNOarts meezoeken naar een oorzaak.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht