Zorg

Mensen na transplantatie vaak te dik

Hun leven is gered, maar hun conditie naar de knoppen. Meer dan de helft van de mensen met een donororgaan komt na de transplantatie flink wat kilo’s aan en lijdt daardoor aan overgewicht. Zo’n 60 procent van de getransplanteerden beweegt veel te weinig. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.

donorTijdens de wachttijd voor een nieuw orgaan worden veel patiënten zieker en zieker. “Mensen worden dan steeds minder actief en in sommige gevallen uiteindelijk bedlegerig”, zegt fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Gerda Reinsma. Na de transplantatie zou hun conditie snel weer vooruit moeten gaan. In praktijk valt dat erg tegen. “Het merendeel komt een jaar na de transplantatie nog maar op de helft van de normale spierkracht.”

Na de transplantatie

Het UMCG onderzocht verschillende groepen patiënten na hun transplantatie. Voor alle soorten orgaantransplantaties geldt dat de patiënten te dik worden. Dat is slecht voor het getransplanteerde orgaan. Onderzoeker Dorien Zelle concludeerde dat slechts 43 procent op een goed gewicht bleek te zitten,41 procent had last van overgewicht en 16 procent ernstig overgewicht oftewel obesitas. In het jaar na de transplantatiekwamen de patiënten gemiddeld 5 kilo aan met uitschieters tot 15 kilo.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht