Zorg

Drentse patiënten krijgen eigen patiëntengids met afspraken over veiligheid ziekenhuizen

Drentse ziekenhuizen komen met een eigen patiëntengids. In ‘Mijn patiëntengids’, zoals de gids wordt genoemd, staat helder beschreven wat patiënten op het gebied van veiligheid van zorgverleners mogen verwachten. Verder laat de gids aan de hand van praktische informatie en tips zien wat patiënten en hun familie zelf kunnen doen om het ziekenhuisbezoek nog veiliger te laten verlopen.

ziekenhuis bethesda hoogeveen

Om hun betrokkenheid bij het zorgproces te vergroten, is vanuit een landelijk veiligheidsprogramma een informatieboek voor patiënten ontwikkeld: ‘Mijn patiëntengids’.

In april wordt in vijf Nederlandse ziekenhuizen de meerwaarde van het gebruik van deze gids onderzocht. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen en Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen nemen deel aan dit landelijke onderzoek.

Patientveiligheid

In het Scheper Ziekenhuis en Ziekenhuis Bethesda wordt continu gestreefd naar verbetering van de zorg en patiëntveiligheid, vertellen Anja Willemsma, adviseur Veiligheid in het Scheper Ziekenhuis, Marco Dam, physician assistant in opleiding Vaatchirurgie in Ziekenhuis Bethesda, en Wilfried Roeloffzen, internist-hematoloog en vicevoorzitter medische staf van Ziekenhuis Bethesda. “Onze dagelijkse praktijk is doorweven van controlemomenten en checklisten. Tegelijkertijd kunnen patiënten zelf óók meehelpen om de eigen veiligheid te bewaken.”

Patientengids

In ‘Mijn patiëntengids’ staat helder beschreven wat patiënten op het gebied van veiligheid van zorgverleners mogen verwachten. Verder laat de gids aan de hand van praktische informatie en tips zien wat patiënten en hun familie zelf kunnen doen om het ziekenhuisbezoek nog veiliger te laten verlopen. “Van de voorbereiding tot ontslag en nazorg”, licht het drietal toe. 

Sommige tips klinken heel logisch: vertel alles en wees eerlijk. Verder is het belangrijk dat patiënten weten hoe een onderzoek of behandeling verloopt en op de hoogte zijn van de eventuele risico’s. Als iets niet duidelijk is, vraag dat dan gerust na, luidt het advies. Ook is het raadzaam op te schrijven wat de arts vertelt, zodat die informatie later altijd terug te vinden is.

Bijdrage patiëntengids

patientengids

Marco Dam, physician assistant i.o. Vaatchirurgie, Wilfried Roeloffzen (Foto: Sander Drooglever).

In hoeverre het gebruik van deze patiëntengids daadwerkelijk bijdraagt aan de patiëntveiligheid, wordt nu onderzocht. Het Scheper Ziekenhuis en Ziekenhuis Bethesda behoren tot een selecte groep ziekenhuizen die aan dit onderzoek deelnemen. “Wij leveren graag een bijdrage aan het bevorderen van patiëntveiligheid”, verzekert Marco Dam. 

Het onderzoek, dat deze maand van start gaat en vier weken duurt, richt zich op patiënten die worden opgenomen voor bepaalde operaties. “Zij krijgen de patiëntengids voorafgaand aan opname thuisgestuurd. Inclusief uitleg over het onderzoek en een deelnameformulier ter ondertekening. Deelnemers ontvangen ongeveer vier dagen na ontslag uit het ziekenhuis
een vragenlijst.”

Wilfried Roeloffzen benadrukt dat niemand verplicht is om mee te doen. “Deelname is geheel vrijwillig.” In mei worden de betrokken zorgverleners gevraagd naar hun ervaringen en suggesties ter verbetering.

Balans

Als alle ervaringen en opmerkingen zijn verwerkt, wordt de balans opgemaakt. Voorziet de gids in een behoefte, is de inhoud juist en volledig en draagt de gids bij aan de patiëntveiligheid? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is de deelname van patiënten aan het onderzoek broodnodig. “Ik hoop dat iedereen die wordt uitgenodigd, wil meewerken. Hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder de resultaten”, aldus Anja Willemsma.

Of de patiëntengids uiteindelijk landelijk beschikbaar komt (zoals in Denemarken en België), moet dus nog blijken. Toch staat voor Anja Willemsma nu al vast dat patiënten een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid in ziekenhuizen. “Hun vragen, opmerkingen en kritische blik zijn van grote toegevoegde waarde.”

Gezamenlijk initiatief

‘Mijn patiëntengids’ is een gezamenlijke uitgave van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht