Zorg

Essure-sterilisatie, een fluitje van een cent

Een kunststof handgreep en een lange spriet met daaraan een spiraaltje. Meer komt er niet aan te pas bij de Essure-techniek, die vrouwen in tien minuten tijd onvruchtbaar maakt. En minder ingrijpend is dan gewone sterilisatie.

Essure

De Essure-methode, sterilisatie . Met hulp van een kijkbuisje worden twee flexibele veertjes in de eileiders geplaatst.

Gynaecoloog Taeke Spinder van het Medisch Centrum Leeuwarden en twee van zijn collega’s doen de ingreep al een aantal jaren, net als hun collega’s in Drachten, Sneek en Heerenveen. Er komen steeds meer vrouwen op hun spreekuur met de vraag of ze de Essure-behandeling kunnen ondergaan. Deze is minder ingrijpend dan de ‘ouderwetse’ sterilisatie bij vrouwen. Daarbij worden de patientes onder narcose gebracht.

Wat is Essure-sterilisatie?

Door gaatjes in de buikwordende beide eileiders dichtgebrand of met klipjes gedicht. ,,Ze houden littekens’’, aldus Spinder. De Essure-sterilisatie daarentegen is zonder verdoving en blijvende littekens. Met een kijkbuis in de vagina plaatst de gynaecoloog met een wegwerpapparaatje een kunststof spiraaltje aan het begin van de eileider. Twee keer dezelfde handeling, in nog geen tien minuten tijd. De gynaecologen van het MCL doen de ingreep wekelijks zo’n drie keer.

Soms is de ‘oude’ sterilisatie de enige mogelijkheid, bijvoorbeeld als er afwijkingen zijn in de baarmoeder. Sommige vrouwen verkiezen zelf de ‘oude’ sterilisatie boven de Essure-methode. ,,Omdat ze dan geen vreemd materiaal in hun lijf hebben’’, legt Spinder uit. De Essure-spiraaltjes zijn van kunststof en blijven voor altijd zitten.

Na de Essure-ingreep

Na de Essure-ingreep duurt het zo’n drie maanden voordat de eileiders definitief dichtzitten en de spiraaltjes als anticonceptie betrouwbaar zijn. Als Spinder vrouwen op het spreekuur krijgt die vragen naar Essure-sterilisatie, wijst hij hen bijna altijd op het alternatief: het Mirena-spiraaltje.Dat anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat er weinig slijmvlies in de baarmoeder wordt opgebouwd, waardoor er weinig of geen bloedverlies is tijdens de menstruatie.

Dat voordeel is voor veel vrouwen overtuigend, vertelt de gynaecoloog, ook al zitten er hormonen in het Mirena-spiraaltje en moet dat na vijf jaar worden vervangen. Na de Essure-sterilisatie blijft de menstruatie onveranderd, aldus Spinder. Omdat de sterilisatie definitief is, ondergaan in principe alleen vrouwen die ouder zijn dan dertig jaar en geen kinderwens meer hebben de ingreep. ,,Er zijn maar een paar vrouwen die na de ingreep toch nog spijt hebben gekregen’’, aldus Spinder. Voor de spijtoptanten met een kinderwens rest alleen een bevruchting via ivf.

Hoewel de Essure-sterilisatie aan populariteit wint, zijn nog niet alle huisartsen op de hoogte met de techniek, merken de gynaecologen. De toename van het aantal patiëntes is te danken aan mond tot mondreclame.

De vrouwenartsen zien ook voordelen voor de mannen van de vrouwen. Een sterilisatie bij de mannen is bewerkelijker en pijnlijker dan de Essure-sterilisatie bij vrouwen. Die voelen hooguit een kramp bij de plaatsing van de twee spiraaltjes. Soms vergezellen mannen hun vrouwen bij de gang naar het ziekenhuis. Glimlachend: ,,Het komt voor dat de mannen er onder de ingreep nog even door de vrouw opgewezen worden dat ze de dans ontspringen.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht