Zorg

Dunne darm onderzoek. Dubbelballon-endoscopie

Dubbelballon endoscopie voor dunne darm onderzoek. Dit onderzoek is momenteel in Friesland alleen mogelijk in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Dankzij deze in Japan uitgevonden techniek kan de dunne darm van binnenuit worden onderzocht.

Internist Thijs Verkuijl kijkt tevreden terug op de eerste twee jaar waarin hij deze techniek heeft toegepast. ,,Dankzij dit onderzoek kunnen we in veel gevallen een duidelijke diagnose stellen. Daardoor weten patiënten eindelijk wat er aan de hand is.”

Dubbelballon endoscopie (Afbeelding Isala kliniek)

Dubbelballon endoscopie (Afbeelding Isala kliniek)

Onverklaarbare bloedarmoede

Het dubbelballon-onderzoek is met name bedoeld voor patiënten met onverklaarbare bloedarmoede. Ook bloedverlies in de ontlasting waarvoor geen goede verklaring bestaat, kan reden zijn tot dit kijkonderzoek. Niet iedereen komt in aanmerking voor een dubbelballon-endoscopie. ,,Een patiënt die in het verleden een buikoperatie heeft ondergaan, heeft vaak last van verklevingen. Die groep kan niet op deze manier onderzocht worden.”

Hoe werkt dubbelballon endoscopie?

Nadat de patiënt door de anesthesist (narcosearts) is onderzocht en voorgelicht, wordt hij ingepland in het operatieprogramma.

,,Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland geven wij in Sneek de voorkeur aan algehele narcose. Andere ziekenhuizen kiezen voor lokale verdoving, maar daar ben ik geen voorstander van. Volledige narcose is naar mijn mening veel patiëntvriendelijker.”

Kijkonderzoek dunne darm

Het kijkonderzoek van de dunne darm wordt uitgevoerd met behulp van een zogeheten endoscoop. Dit is een flexibele slang met aan het uiteinde een kleine camera en een lampje. Deze slang wordt via de mond ingebracht en eenmaal in de dunne darm beweegt deze zich voort via twee ballonnen. Door ze op te blazen zetten ze zich vast aan de darmwand, waarna de scoop weer een stukje verder wordt geschoven.

Afwijkingen vinden

Tijdens het kijkonderzoek kan Verkuijl afwijkingen opsporen en hapjes weefsel (biopten) wegnemen voor nader onderzoek. Deze biopten worden vervolgens onder de microscoop verder onderzocht. De internist kan tijdens het onderzoek ook kleine ingrepen uitvoeren, zoals het verwijderen van poliepen. Het dichtbranden van lekkende bloedvaten behoort eveneens tot de mogelijkheden. Totslot is deze techniek geschikt om chronische vernauwingen in de dunne darm op te rekken. ,,Dubbelballon-endoscopie is dus een combinatie van onderzoek én behandeling”,vat internist Verkuijl samen.

Wand dunne darm is kwetsbaar

Vergeleken met reguliere darmonderzoeken (circa 800 per jaar) is het aantal dubbelballon-onderzoeken (circa 45 in 2jaar) zeer bescheiden. ,,Omdat deze groep beperkt is, hebben we als Friese ziekenhuizen destijds besloten om dit onderzoek in één centrum te concentreren. Daardoor zijn we beter in staat om de kwaliteit ervan te garanderen”,vertelt Verkuijl. Is het onderzoek technisch lastig? ,,Het is niet eenvoudig, omdat de wand van de dunne darm heel kwetsbaar is. Je moet dus heel voorzichtig te werk gaan”,reageert de internist.

Inmiddels beschikt Verkuijl over ruime ervaring én houdt hij zijn kennis continue up-to-date. ,,Ik heb net een herhalingscursus gevolgd aan de VU in Amsterdam.”

Meer informatie dubbelballon endoscopie

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht