Zorg

Donorbrief voor jongeren geboren in 1994. Donor ja of nee?

Een ruime meerderheid (60 procent) van de 18-jarigen die zich nu gaat registreren in het Donorregister geeft aan zélf verantwoordelijk te willen zijn voor wat er na de dood met hun lichaam gebeurt. Bijna tweederde van de jongeren weet dat als je zelf geen keuze aangeeft in het Donorregister, je nabestaanden na je dood voor jou moeten beslissen: donor Ja of Nee.

DonorDit blijkt uit een representatief onderzoek onder jongeren geboren in 1994. Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Op dinsdag 16 april krijgen een kleine 200.000 jongeren geboren in 1994 een officiële brief thuis met de vraag hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister.

In Friesland gaat het om 7273 jongeren. In Groningen om 7164 en in Drenthe om 4943 jongeren. 

De brief is afkomstig van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Je keuze aangeven, ja of nee, is belangrijk. Als jou ooit wat overkomt, weten de mensen die jij achterlaat wat jij had gewild. En zo bepaal je zélf wat er met jouw lichaam gebeurt’, aldus de minister.

Persoonlijke video voor Facebook

Een landelijke online actie in de stijl van de meerjarige campagne ‘Nederland zegt Ja’ spreekt de 1994’ers aan op de verantwoordelijkheid die ze voelen om zelf een beslissing te nemen over orgaandonatie. Jongeren kunnen via www.jaofnee.nl/1994 een persoonlijke Facebook-video maken waarin ze zien wat er zou gebeuren als niet zijzelf, maar hun ouders hun beslissingen zouden nemen.

De video eindigt met ‘Bepaal zelf of je donor wil zijn of niet’. Willemijn uit 1994 onderschrijft deze conclusie: ‘Ik zou niet willen dat nabestaanden iets voor mij moeten besluiten als mij iets overkomt. Het is niet zomaar iets, het gaat om míjn lichaam. Wat daarmee gebeurt, wil ik zelf bepalen.’

donor
Gesprek thuis blijft belangrijk

Hoewel de video op een prikkelende manier jongeren oproept om uiteindelijk zélf te beslissen, blijft het gesprek thuis belangrijk om de mening van jongeren te vormen. Het overgrote deel van de 18-jarigen (ruim 80 procent) is naar eigen zeggen van plan om naar aanleiding van de brief met hun ouders over orgaandonatie te praten. Ook nemen jongeren de mening van hun ouders mee in hun eigen beslissing: 6 op de 10 geven aan dat hun ouders een rol spelen bij het maken van de keuze. 

Orgaandonatie

Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er zijn namelijk veel meer organen voor transplantatie nodig. Jaarlijks overlijden zo’n 150 patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Ieder voorjaar ontvangen alle jongeren die het jaar ervoor 18 werden een brief van de overheid. Hierdoor staat aan het einde van elk jaar ruim een derde van alle 18-jarigen geregistreerd. 

Meer info:

www.JaofNee.nl/1994

www.JaofNee.nl 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht