Zorg

Endoscopie. Hoe werkt dat?

Een endoscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een dunne buis of slang  in het lichaam kan worden gekeken. Deze slang wordt  ingebracht in bijvoorbeeld de keel om via de luchtwegen de longen te bekijken, of om via de slokdarm de maag te bekijken. 

slokdarmkanker

Endoscopie (fbron: YouTube)

Wat gebeurt er in het endoscopiecentrum?

In het endoscopiecentrum worden kijkonderzoeken (scopieën) gedaan met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang met een mini camera, waarmee de specialist longen, slokdarm, maag en darmen nauwkeurig kan bekijken, zonder dat hiervoor een operatie nodig is. Tijdens  zo’n onderzoek kan de arts een stukje weefsel (biopt) of een poliep wegnemen voor onderzoek in het laboratorium. Van het wegnemen hiervan merkt de patiënt nauwelijks iets. Na een  kijkonderzoek is er de mogelijkheid om in het endoscopiecentrum uit te slapen. Het grote voordeel van onderzoek en nazorg op één afdeling is dat de medische staf en de verpleging direct met elkaar kunnen overleggen. Dit komt niet alleen de logistiek ten goede maar met name een goede patiëntenzorg.

Arts met een endoscoop ( Bron Wikipedia)

Endoscopie

Over het algemeen vinden patiënten de voorbereidingen op het onderzoek vervelender dan het onderzoek zelf. Bij onderzoek van de darmen bijvoorbeeld moeten patiënten één of twee dagen van te voren een laxerend dieet houden en laxeermiddelen innemen. Omdat patiënten vóór sommige onderzoeken ook nog een tijdlang nuchter moeten zijn, bieden sommige ziekenhuizen na het onderzoek een lunch aan. Dit wordt altijd erg gewaardeerd.Ook is er tijdens het onderzoek een muziekje te horen en verblijven patiënten in een meer huiselijke omgeving”, vertellen de verpleegkundigen van de Ommelander Ziekenhuis Groep.

Endoscopie uitleg

Afspraken voor onderzoek, waarbij patiënten uitleg krijgen over dieet en laxeermiddelen, worden ook in het endoscopiecentrum gemaakt. “Er is de laatste jaren veel veranderd als het gaat om endoscopieonderzoeken. Zo is een colonoscoop waarmee de internist via de anus, de binnenzijde van de dikke darm en het slijmvlies bekijkt, tegenwoordig veel kleiner dan vroeger en veel meer hightech geworden. De dikte van deze scoop is in de loop der jaren teruggebracht tot 12mm.

Pijnstiller

In de meeste gevallen (wel altijd in overleg met de specialist) krijgt de patiënt bij dit darmonderzoek van te voren een pijnstiller en kalmeringsmiddel toegediend. We noemen dit ook wel een roesje. De patiënt heeft bij toediening van een roesje weinig last van het onderzoek en slaapt na afloop in het endoscopiecentrum nog twee uur uit, waarna hij weer naar huis mag. Met een gastroscoop bekijkt de internist via de keel, de binnenzijde van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm.

Gastroscopie


Ook de is in de loop der jaren steeds verbeterd en dunner geworden. Om een kokhalsreflex te voorkomen, verdoven wij met een spray de keel van de patiënt. Ook bij een gastroscopisch onderzoek is het mogelijk om (in overleg met de specialist) een roesje te geven. Hierna slaapt de patiënt weer uit in het centrum.

Bronchoscopie

Het longonderzoek gebeurt met een bronchoscoop. Met waardit instrument maakt de longarts de luchtwegen zichtbaar en bekijkt de binnenkant van de luchtpijp en de vertakkingen ervan. De keel en de mond van de patiënt worden voorafgaand aan het onderzoek verdoofd met een spray. Dit zorgt er, net als bij een gastroscopie, voor dat de kokhalsreflex afneemt. De arts brengt vervolgens via de neus of de mond de bronchoscoop in de luchtwegen, waarbij de patiënt gewoon kan blijven doorademen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht