Zorg

Adrenaline giert door mijn lijf. Wat is adrenaline en wat doet het?

Mensen zeggen, als ze een bepaalde prestatie leveren of iets spannends meemaken, dat de adrenaline door hun lichaam giert. Heeft ieder mens dat? Wat is adrenaline eigenlijk ? Voel je het, of wat voel je dan?

bijnieren

Afbeelding: www.nvacp.nl

Wat is adrenaline eigenlijk ? Voel je het, of wat voel je dan? Gezondheid & Co geeft antwoord.

De bijnieren produceren adrenaline. Die liggen gedeeltelijk bovenop en gedeeltelijk over de nieren heen. Elke bijnier bestaat uit twee delen: bijnierschors en bijniermerg. Het bijniermerg produceert de hormonen adrenaline en noradrenaline. Samen zijn ze bekend als de vecht- of vluchthormonen. Ze stellen het lichaam in staat om extra inspanning te verrichten om met gevaar of stress om te gaan. Het adrenalinemerg is nauw verwant aan het zenuwstelsel.

Adrenalinestoot door stress

Tegenwoordig komt een adrenalinestoot in het lichaam vooral door stress. Er is voor de moderne mens in Nederland immers niet meer zoveel gevaar. De kans dat je door een beer achterna gezeten wordt, is nihil in dit land. Adrenaline zet het hart aan om sterker en sneller te kloppen. Dit verhoogt weer de bloeddruk, terwijl de bloedvaten aan de oppervlakte van het lichaam zich samentrekken om het bloed naar het hart te stuwen.

Ook wordt glycogeen, opgeslagen in de lever en de spieren, omgezet in glucose die nodig is voor extra energie.Wanneer het gevaar of de stress over zijn, vermindert de adrenalineproductie en reageert het lichaam weer normaal. Maar als gevaar of stress constant aanwezig is, blijft het lichaam klaar om te handelen. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk. Die weer kan leiden tot hartproblemen of beroertes en andere akelige ziekten.

Voortdurende stress, waardoor adrenaline wordt aangemaakt, is erg ongezond.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht