Voeding

Coca Cola Nederland vraagt aandacht voor obesitas

Voor de eerste keer in Nederland gaat  Coca-Cola zich rechtstreeks tot consumenten richten om aandacht te vragen voor het belang van een gebalanceerde leefstijl.

Coca-Cola wil consumenten bewust maken van het belang balans te vinden tussen de calorieën die consumenten enerzijds innemen en anderzijds verbruiken.

obesitas

Afbeelding: Coca Cola Nederland

Calorieen en Coca Cola

,,Deze informatie wordt op een eenvoudige, duidelijke en praktische manier getoond in twee tv commercials en een viertal printadvertenties om zo een breed publiek te bereiken, zo laat Coca Cola weten.

,,Ook geven we consumenten duidelijke informatie over de 139 calorieën in een 330 ml blikje Coca-Cola en wat ze moeten doen om die calorieën weer te verbranden. Alle calorieën tellen, ook die in een blikje Coca-Cola. Wij zijn ervan overtuigd dat keuze, innovatie, informatie en voldoende beweging helpen om het verschil te maken in de strijd tegen obesitas:, aldus Coca Cola.

Obesitas

Hessel de Jong, General Manager Coca-Cola Benelux Operations: “Obesitas is een ernstig probleem dat ons allen bezighoudt. Coca-Cola is vastberaden meer maatregelen te nemen om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. De plannen die vandaag zijn aangekondigd bouwen voort op onze eerdere inspanningen en maken deel uit van onze toezegging voor de lange termijn.”

Gekoppeld aan deze bewustwordingscampagne komt Coca-Cola met een aantal nieuwe initiatieven die voort bouwen op een beleid dat Coca-Cola sinds jaren voert op vier gebieden:

  • Meer keuze uit calorievrije of caloriearme dranken en kleinere verpakkingen. ,,Drie decennia geleden introduceerden we Coca-Cola light en in 2007 werd Coca-Cola Zero aan het assortiment toegevoegd. We hebben ingespeeld op de wensen van consumenten en hebben ons aanbod van dranken verbreed. Vandaag bevat ongeveer een derde van onze verkochte frisdranken in Nederland géén of weinig calorieën. Onze populairste dranken zijn nu ook verkrijgbaar in kleinere verpakkingen, voor nog meer keuze. Zo hebben we in 2012 het 375ml PET flesje en het 250ml blikje Coca-Cola geïntroduceerd. We zijn vastbesloten op die weg verder te gaan.”
  • Innovatie dankzij gebruik van zoetstoffen van natuurlijke oorsprong. Coca Cola: ,,We blijven innoveren om keuze uit heerlijke caloriearme frisdranken te bieden. Samen met wetenschappers en voedingsdeskundigen ontwikkelen we calorievrije zoetstoffen van natuurlijke oorsprong. Later dit jaar introduceren we Sprite met stevia-extract, dat 30% minder calorieën bevat1, mét de heerlijke Sprite-smaak”
  • Informatie over voedingswaarde op het etiket. Coca Cola: ,,Sinds 2003 vermelden wij proactief op de etiketten van al onze producten informatie over de voedingswaarde. We vermelden het aantal calorieën van onze dranken duidelijk zichtbaar op al onze verpakkingen – behalve van Chaudfontaine, zodat consumenten een bewuste keuze kunnen maken.”
  • Stimuleren om voldoende te bewegen. Coca Cola: ,,We inspireren en stimuleren jongeren om voldoende te bewegen. In Nederland brengen we jaarlijks ruim 150.000 middelbare scholieren in beweging via Mission Olympic, al ruim 10 jaar een samenwerking van Coca-Cola, NOC*NSF en de KVLO. We hebben recent de samenwerking met onze partners op Mission Olympic met nog vier jaar verlengd.”

Kritiek

Hessel de Jong: ‘Logisch dat mensen sceptisch op onze campagne gaan reageren, maar overgewicht en obesitas vormen een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid.’ De Jong geeft toe dat obesitas een bedreiging is voor iedereen; ook voor Coca-Cola zelf, omdat mensen zich door de bewustwording wel eens kunnen keren tegen suikerhoudende frisdranken.

Emeritus-hoogleraar voedingsleer Martijn B. Katan wijst er in een reactie op dat met deze actie het probleem niet wordt opgelost, omdat een bedrijf als Coca-Cola nu eenmaal op aarde is om de omzet te laten groeien.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht