Zorg

Meer antidepressiva slaappillen en andere medicijnen geslikt in probleemwijken

Bewoners van probleemwijken slikken meer antidepressiva, kalmeringsmiddelen en slaappillen dan andere Nederlanders.

Medicijnen

( Foto: NDC Mediagroep/ Ida Heslinga)

Vooral in Leeuwarden, Arnhem, Utrecht en Deventer is het gebruik groot. Dat blijkt uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken.

Probleemwijken

Nederland telt veertig zogeheten ‘aandachtswijken’. Veel jongeren in die wijken maken hun opleiding niet af, de werkloosheid is hoog, de omgeving is verloederd, mensen hebben een laag inkomen, de misdaad ligt relatief hoog en burgers voelen zich er onveilig. Of die omstandigheden de oorzaak zijn van het hoge medicijngebruik, laten de onderzoekers in het midden. Zo staat in de Leeuwarder Courant te lezen.

Antidepressiva

Koploper is de Arnhemse volkswijk Klarendal. Het gebruik van antidepressiva ligt daar 60 tot 70 procent boven het landelijk gemiddelde. In wijken als Presikhaaf en het Arnhemse Broek slikken de bewoners anderhalf keer zoveel middelen als de doorsnee Nederlander. Dat geldt ook voor Kanaleneiland en Overvecht in Utrecht, voor Heechterp-Schieringen in Leeuwarden en voor de Rivierenwijk in Deventer.

Rotterdam is de uitzondering. In achterstandswijken als Rotterdam-West, Bergpolder, Oud-Zuid en Overschie slikken de bewoners juist minder antidepressiva dan de doorsnee-Nederlander.

Meer medicijnen

Het is niet bekend waarom dit zo is. De inwoners van de Amsterdamse wijken Noord, Oost, Nieuw-West en Bos en Lommer slikken meer medicijnen dan gemiddeld, de mensen in de Bijlmer juist fors minder dan het gemiddelde.

Om een goed beeld te krijgen van hoeveel medicijnen de mensen in probleemwijken gebruiken, keken de onderzoekers naar het gemiddelde medicijngebruik in Nederland. Dat gaven ze het getal 100. Als een wijk boven de 100 scoort, nemen mensen meer psychische medicijnen dan gemiddeld, een lagere score betekent dat mensen juist minder middelen slikken dan de gemiddelde Nederlander.

In de veertig probleemwijken lag het gebruik van antidepressiva (een gemiddelde score van 116) en slaap-en kalmeringsmiddelen (118) boven de norm. Buiten de probleemwijken kwam het eindresultaat voor beide groepen op 99, dus net onder het gemiddelde.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht