Zorg

Friezen massaal op les voor reanimeren

Friezen zijn in 2012 massaal opgeleid in het reanimeren. Hoe meer mensen dat kunnen, hoe meer levens gered kunnen worden.

reanimatie, reanimeren, hart

‘Hallo? Hallo? Hallo?’ Hessel Meijer uit Blije roept om aandacht van de pop. Alsof het een echt iemand is met een mogelijke hartstilstand. Hij, zijn zoon Arjen en twaalf dorpsgenoten krijgen deze donderdagavond in De Soos reanimatieles, aangeboden door De Friesland Zorgverzekeraar.

Die heeft vierduizend Friezen, maar ook verzekerden buiten de provincie, op reanimatieles gekregen. Een ongekend en onverwacht succes, zegt marketing manager Dineke Venekamp van De Friesland. ,,Dit hadden we vorig jaar niet voorzien.’’

GetContentCA3X4LYD

Samen Reanimeren

Het aanbieden van gratis reanimatiecursussen was min of meer een cadeautje aan de verzekerden voor hun trouw aan De Friesland. ,,We wilden iets terugdoen’’, legt Venekamp uit. Een collega van haar had zelf meegemaakt hulpeloos te zijn toen iemand in zijn nabijheid gereanimeerd moest worden. Zo kwamen ze op het idee om het project Samen Reanimeren op te zetten.

Half november begon de verzekeraar geïnteresseerden op te roepen. ,,We wilden voor het einde van 2011 500 aanmeldingen hebben. Die waren er al binnen één dag.’’ De run op de cursus was zo groot dat het maximumaantal werd verhoogd van 3000 naar 4000. Dat aantal is met gemak gehaald. In sommige plaatsen was de deelname groot. Zo deden er van de 250 inwoners van Oude Leije 50 mee aan de cursus.

Fryslân Hartveilig

Bij een hartstilstand draait alles om tijd. Volgens de wettelijke norm moeten ambulances binnen vijftien minuten na een melding ter plekke zijn. ,,In de eerste drie minuten wordt de melding aangenomen en worden wij op pad gestuurd. Je houdt twaalf minuten echte rijtijd over’’, vertelt Peter de Ruiter, ambulanceverpleegkundige, reanimatieopleider en woordvoerder van Fryslân Hartveilig, de organisatie die een alarmeringsnetwerk van bevoegde vrijwilligers in de gehele provincie opzet.

In het geval van een reanimatie is de aanrijtijd vaak veel te lang. De overlevingskansen zijn klein: slechts één op de tien mensen met een hartstilstand overleeft die. ,,De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn letterlijk van levensbelang. Krijg je voor die tijd het hart weer op gang, dan is de kans op restverschijnselen een stuk kleiner.’’

Binnen zes minuten

Want als een hart de hersenen te lang zuurstof onthoudt, heeft dat consequenties. Er kan blijvend hersenletsel ontstaan. De Ruiter: ,,Vlak na een hartstilstand is het hart gevoeliger voor elektrische schokken, dus defibrillatie, dus hoe sneller je bent, hoe groter de kans op succes.’’

Wordt de reanimatie binnen zes minuten opgestart, dan kunnen de overlevingskansen naar zo’n 70 tot 80 procent stijgen. En daarom is Fryslân Hartveilig opgezet: een alarmeringsnetwerk dat gaat werken zodra er bij de meldkamer in Drachten een mogelijke hartstilstand wordt gemeld.

In de nabijheid van het slachtoffer krijgen tien vrijwilligers die kunnen reanimeren een sms’je. De helft wordt gedirigeerd naar het slachtoffer, de anderen krijgen de opdracht de dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) op te halen.

De Ruiter: ,,Tien lijkt veel, maar de praktijk wijst uit dat niet iedereen in de buurt is op zo’n moment, maar wel een paar.’’ De vrijwilligers reanimeren tot het ambulancepersoneel ter plekke is en het werk kan overnemen.

Mond-op-mondbeademing

Iedereen met enige lichamelijke conditie kan reanimeren, zegt De Ruiter. ,,Bij een reanimatie kun je maximaal twee minuten aan een hartmassage en mond-op-mondbeademing geven, daarna ben je echt moe. En je moet ook even op je knieen kunnen zitten.’’

Dat zijn de fysieke kanten. Emotioneel komt het er ook op aan. Want levensreddend werk kan aangrijpend zijn. ,,We bieden onze vrijwilligers ook meteen nazorg aan. Ze moeten hun verhaal kwijt kunnen.’’

Les in reanimeren

In Blije krijgt deze donderdagavond een derde groep inwoners deze les in reanimeren. Ruim twee uren lang krijgen veertien mannen en vrouwen instructies over het aanroepen, de mond-op-mondbeademing, de hartmassage en het bedienen van een AED. Blije heeft nog niet zo’n apparaat. Buurdorp Ferwert wel, maar dat ligt eigenlijk te ver weg om binnen zes minuten de AED in Blije te krijgen.

GetContent[7]

De cursusdeelnemers doen goed hun best. Ze zijn gemotiveerd. Ze willen hulp kunnen verlenen als dat moet. Ook de voetbaltrainers Hessel en Arjen Meijer horen geregeld dat er op of rond de voetbalvelden iets kan gebeuren. Na deze avond kunnen ze ingrijpen.

Adrenaline

Cursusleider Ruud Dekkers wordt gevraagd naar het tillen van een slachtoffer als dat op een verkeerde plek ligt. Is dat niet te zwaar? Dekkers schudt zijn hoofd: ,,Adrenaline doet een hoop met je, dan kun je meer dan je denkt.’’ Na afloop krijgen ze een certificaat. En ook de vraag of ze zich willen aansluiten bij Fryslân Hartveilig.

Die heeft minimaal 5000 vrijwilligers nodig, evenredig verspreid over de gehele provincie. Een aantal staat in de wacht: zij hebben zich nog niet aangemeld bij het alarmsysteem AEDlocator of de vereiste formulieren nog niet ingevuld en opgestuurd. Ook neemt het aantal AED’s gestaag toe.

Stokje overnemen

De Friesland is inmiddels stopt met het project Samen Reanimeren. Jammer, vindt ook Venekamp. ,,Maar we zijn een verzekeraar, geen cursusorganisatie of Hartstichting. We zijn trots dat we het aantal vrijwilligers hebben kunnen uitbreiden.

We blijven betrokken bij Fryslân Hartveilig. Mensen kunnen voor een reanimatiecertificaat terecht bij verschillende opleidingen. Ook zou het mooi zijn als scholen dit stokje van ons overnemen, zodat ook jongeren zich bewust worden van het belang. Het zou heel erg jammer zijn als dit geen vervolg krijgt.’’
Meer informatie over het vrijwilligersnetwerk voor reanimatie: www.fryslanhartveilig.nl

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht