Zorg

Staar? Meest verrichte operatie maakt ouder worden prettiger

Het is de meest verrichte operatie in de westerse wereld: Staar. Maar dat betekent zeker niet dat de ingreep simpel is. Er blijft altijd een kleine kans op problemen. En helemaal ideaal is de operatie ook nog niet, want een kunstlens is star en geeft maar op één afstand een scherp beeld. Sinds er staaroperaties zijn, is ouder worden een stuk prettiger.

staar

Staaroperatie ( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn)

De ooglens van ieder mens wordt namelijk gelig en troebeler vanaf een jaar of vijftig. “Uiteindelijk krijgen we allemaal staar”, weet oogarts professor Anneke Hooymans van het UMCG. “Mensen gaan als het ware door een beslagen raam kijken.” Als er niets aan gedaan wordt, leidt dat na een tijd tot blindheid.

Staaroperatie

Met een staaroperatie wordt die troebele lens vervangen door een kunstlens. In een moeite mee wordt de lens de goede sterkte gegeven. Zodat menige oudere na een staaroperatie weer verrassend helder ziet, en bovendien zonder bril door het leven kan. Of alleen met een leesbril.

Staaroperatie populair

De operatie is dan ook populair. Vorig jaar werden er in Nederland 140.000 staaroperaties gedaan. In 1990 waren dat er nog maar 40.000. “De behandeling is minder risicovol en de resultaten zijn veel beter dan vroeger”, verklaart Hooymans. “Het komt ook door de vergrijzing. En mensen accepteren gezichtverlies steeds minder. Men wil goed blijven zien, en de mogelijkheid is er.”

Iedere oogarts kan een staaroperatie uitvoeren. “Maar het is zeker geen fluitje van een cent”, vindt Hooymans. “Het is heel secuur werk en het vraagt veel operatie-ervaring. Bij een kleine onoplettendheid kun je iets fout doen met desastreuze gevolgen.”

Er zijn wel eens complicaties. Het kapsel van de lens kan scheuren of de berekening van de sterkte van de kunstlens klopt niet. Dan moet er een nieuwe kunstlens in.

Complicaties staaroperatie

Bij één op de duizend operaties ontstaat er een ontsteking doordat er tijdens de operatie bacteriën in het oog zijn gekomen. Meestal is dat met oogdruppels wel te verhelpen, als je er maar vroeg bij bent. Anders kan een nieuwe operatie nodig zijn. Door goed op de steriliteit te letten proberen oogartsen de infecties te voorkomen.

Een andere complicatie is nastaar. Cellen die zijn achtergebleven op het kapsel van de lens, delen en verspreiden zich waardoor het zicht weer troebel wordt. Met een vrij eenvoudige laserbehandeling wordt dan een opening in het kapsel gemaakt waardoor het zicht weer beter wordt.

Wat is staar?

Staar of cataract is een vertroebeling van de ooglens die het zicht vermindert. In extreme gevallen wordt de lens geheel ondoorzichtig. De patiënt is dan blind.

staar

In een gezond oog (1) wordt het licht gefocust door de ooglens, waarna de scherpgestelde lichtbundel op het netvlies valt.

In een oog met cataract (2) is de lens troebel zodat het licht niet meer goed wordt gefocust.staar

De lichtbundel valt enigszins verstrooid op het netvlies, waardoor een wazig beeld ontstaat.

De vertroebeling in de ooglens ontstaat door afbraak van de eiwitten waaruit de lens is opgebouwd.

In een gezond oog zijn deze eiwitten zodanig gerangschikt dat de lens helder en transparant is. In een oog met staar is een deel van de eiwitten in stukjes gebroken die samenklonteren tot ondoorzichtige vlekken.

Onduidelijk is nog waardoor de afbraak van de eiwitten ontstaat. De inwerking van ultraviolet licht speelt mogelijk een rol, maar dat is niet bewezen. Staar is meestal een leeftijdsverschijnsel; de kwaal komt vooral voor bij ouderen.

Onderzoek naar staar

Oogarts en onderzoeker Steven Koopmans is bezig met de ontwikkeling van een kunstlens die lezen en veraf zien mogelijk maakt en nastaar tegengaat. Het zal zeker nog een jaar of vijftien duren, maar verbeterde kunstlenzen zijn binnen bereik.

Koopmans is in 2006 gepromoveerd op een onderzoek naar een zogeheten accommoderende kunstlens. De huidige kunstlenzen zijn namelijk stijf. Net als de lens van de ouder wordende mens. Het nadeel daarvan is dat stijve lenzen niet meebuigen, als iemand verder weg of dichterbij wil kijken. Iedere lens wordt in het loop van een mensenleven stijver, waardoor mensen boven een jaar of veertig vaak een leesbril nodig hebben om ook dichtbij scherp te zien.

Net als bij brillen bestaan er ook multifocale kunstlenzen, met een tweede brandpunt om scherp te kunnen lezen. Zo’n lens kost zo’n zeshonderd euro extra maar geeft nog bijwerkingen.

Koopmans is bezig met onderzoek naar een flexibele substantie om in het lege lens-kapsel te doen, zodat de lens soepeler kan meebewegen met het oog. Een ander onderzoek van Koopmans is bedoeld om nastaar tegen te gaan. Door andere materialen in het lensje te gebruiken, zouden er minder cellen op het kapsel kunnen groeien die dan ook niet troebel kunnen worden.

 

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht