Voeding

40 klontjes suiker minder per week door niet drinken frisdrank

Er zijn steeds meer frisdranken met minder suiker verkrijgbaar. Ook in reclames zie je vaker frisdrank met weinig calorieën. ,,Dat is een goede ontwikkeling, want door het drinken van suikerhoudende frisdranken krijg je al snel te veel energie binnen”, vindt het Voedingscentrum.

suiker

Afbeelding: NDC Mediagroep/Dvhn

Uit eerder onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat suiker in reguliere frisdranken kinderen zwaarder maakt. Kinderen tussen de 7 en 18 jaar krijgen per dag gemiddeld bijna 130 calorieën binnen uit frisdranken, vruchtensappen en vruchtendranken.

40 klontjes verschil

Kinderen die water gaan drinken in plaats van suikerhoudende frisdrank of vruchtendrank, krijgen elke week bijna 40 klontjes suiker minder binnen. Gemiddeld scheelt dat 90 calorieën per dag, die ze kunnen gebruiken om energie uit producten met meer goede voedingsstoffen te halen.

Focus op minder suiker

Het is een trend dat producenten steeds minder suiker in frisdranken stoppen. Deze nieuwe generatie frisdranken bevatten vaak minder calorieën, doordat er bijvoorbeeld de zoetstof Stevia aan is toegevoegd. Het is daarom gezonder dan de reguliere frisdrank. Los daarvan blijft water de gezondste keuze.

Ook frisdrankgigant Coca Cola zet een stap door te onderkennen dat er een verband is tussen suikerhoudende frisdranken en overgewicht. Daarnaast gaan ze zich meer richten op de verkoop van frisdranken met weinig of geen calorieën.

suiker

Volgende stappen

Het Voedingscentrum moedigt het gebruik van minder suiker in frisdranken aan. “Het is een goede stap om overgewicht tegen te gaan”, aldus Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum.

“Maar niet alleen de samenstelling van frisdranken kan beter. We verwachten daarnaast dat Coca Cola geen reclame meer zal maken rondom suikerhoudende frisdranken. Belangrijk is dan ook dat ze het aanbod van de suikerhoudende frisdranken in winkels verminderen. Dat kan extra gezondheidswinst betekenen; niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht