Zorg

Een gezonde mond belangrijk als je zwanger bent. Tandvleesontsteking kan leiden tot vroeggeboorte

Als je zwanger bent, zorg je extra goed voor jezelf. Je probeert bewust te leven en gezond te eten. Niet alleen om gezond en fit de bevalling tegemoet te gaan, maar ook voor de gezondheid van je ongeboren kindje. 

zwanger

Foto: LC/ Siep van Lingen

Juist daarom is het ook zo belangrijk tijdens je zwangerschap goed voor je mond en je gebit te zorgen. Hierdoor kun je problemen tijdens je zwangerschap voorkomen.Door de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen in de mond. Je tandvlees kan, door een verhoogde hormoonspiegel, overgevoelig reageren op tandplak. Het tandvlees raakt dan ontstoken: het bloedt, is rood en het zwelt op. Ook heb je door veranderende eetgewoonten (bijvoorbeeld als je vaker snoept) eerder kans op gaatjes. En dan is ook nog die vervelende zwangerschapsmisselijkheid van invloed op je gebit, want bij vaak overgeven kan het glazuur van de tanden aangetast worden.

Tandvleesontsteking en vroeggeboorten

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesontsteking en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt. Dit heeft te maken met een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen in het bloed, die weeën kunnen opwekken.

Al met al redenen genoeg om tijdens je zwangerschap goed voor je mond te zorgen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht