Zorg

Robotchirurgie in Medisch Centrum Leeuwarden: operatie met Da Vinci-robot

Robotchirurgie heeft haar intrede gedaan in Noord-Nederland. De eerste patiënten zijn in het Medisch Centrum Leeuwarden in Leeuwarden succesvol geopereerd met de nieuwe Da Vinci-robot.

De Da Vinci-robot maakt het opereren preciezer en dus beter, vindt uroloog Tommy Speel van het MCLDe robot bestaat uit twee delen: een deel met vier armen dat naast de operatietafel staat en een bedieningspaneel op een afstandje.

Aan drie van de vier armen zitten grijpertjes, brandertjes of andere instrumenten die de arts gebruikt. De vierde arm bevat het cameraatje. De uiteinden van de armen gaan via vier gaten in de buik naar binnen.

 

robotchirurgie

Demonstratie robotchirurgie met mandarijn. Foto LC/Niels Westra

Open operatie

Achter zijn scherm kan de arts alles zien. Dat maakt het extra bijzonder. Bij een open operatie, waarbij de buik wordt opengemaakt, staat de uroloog naast de operatietafel. Bij de robot zit hij op een afstandje op een bankje met zijn voeten op pedalen en zijn handen in bedieningsgreepjes. Trillen zijn handen lichtjes, dan dempt de robot dat.

Vanachter een driedimensionaal scherm kan Speel tien keer vergroot alle verrichtingen doen. ,,En dus veel beter. Ik heb beter zicht en ik kan overal gemakkelijk bij.’’ Hij toont dat door het mandarijntje te pellen en de partjes er uit te halen. Bijkomend voordeel: hij kan er bij blijven zitten. ,,Prettig voor mijn rug.’’

De robot is sinds januari 2013 in gebruik. De Leeuwarder artsen hebben een opleiding gevolgd in België, waar ze op varkens hebben geoefend. Ook hebben ze ervaring opgedaan op de simulator. De operaties in Leeuwarden zijn nog onder begeleiding van de leverancier van de robot en ervaren artsen van andere ziekenhuizen.

Naar Arnhem

De Da Vinci stond al heel lang op het verlanglijstje van de urologen van het MCL. Het is het eerste en enige ziekenhuis in het Noorden dat de dure robot heeft aangeschaft. De eerstvolgende staat in Isala Klinieken in Zwolle. De meeste Friese prostaatkankerpatiënten gingen vaak naar Arnhem, waar ze in het Rijnstate Ziekenhuis werken met de Da Vinci.

robotchirurgie

MCL introduceert robotchirurgie: de Da Vinci. Foto LC/Niels Westra

,,Als we de robot niet hadden aangeschaft, dan dreigden we dit soort operaties kwijt te raken in Friesland’’, vertelt de uroloog. Het enige alternatief voor deze ultramoderne operatiewijze is een open operatie. Of, in theorie, een kijkoperatie waarbij met scopen wordt gewerkt. Deze laatste methode is erg moeilijk omdat de prostaat op een lastige plek ligt.

Incontinentie en impotentie

Met de robottechnologie kunnen urologen in de eerste plaats tumoren preciezer verwijderen, waardoor de kansen op herstel voor de patiënt veel groter zijn. Bovendien kunnen de artsen zo goed bij de prostaat dat het risico op incontinentie of impotentie nadien veel kleiner is.

Toch zijn zorgverzekeraars sceptisch. Een aantal verzekeraars, ook De Friesland Zorgverzekeraar, weigert de veel duurdere robotchirurgie helemaal te vergoeden en betaalt alleen het tarief voor de traditionele operaties. De rest is voor rekening van het ziekenhuis. Reden: er is geen bewijs dat de voordelen echt bestaan.

Wetenschappelijk bewijs

Speel reageert fel. ,,Ook voor andere kijkoperaties, bijvoorbeeld aan de galblaas, is nooit wetenschappelijk bewijs geleverd dat ze beter zijn dan de traditionele. Maar ze worden al heel lang gedaan, omdat we weten dat ze beter zijn.’’

Een ander voordeel – ook voor verzekeraars – is dat de ligduur na robotchirurgie in het ziekenhuis met drie dagen meer dan de helft korter is dan na een open operatie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht