Zorg

Speuren naar risico’s schildklierziekte

Bij 1 procent van de Nederlanders werkt de schildklier te traag zonder dat ze het weten. Ze kunnen hierdoor allerlei ziekteverschijnselen krijgen. Maar door van te voren pillen te slikken is dat te voorkomen. Dit is duidelijk geworden uit een van de eerste LifeLinesonderzoeken van het UMCG.

schildklier

Afbeelding: Youtube

Schildklieraandoening erfelijk

De vraag is nu hoe al die mensen ontdekt kunnen worden. Moet er een nieuw bevolkingsonderzoek komen? “Nee dat gaat waarschijnlijk te ver”, zegt professor Bruce Wolffenbuttel. “We gaan nu eerst verder onderzoeken hoe we risicofactoren kunnen vinden. We weten bijvoorbeeld dat mensen die een schildklieraandoening in de familie hebben, een veel hogere kans hebben zelf ook de ziekte te krijgen.

Bloedtest

Dat geldt ook voor andere aandoeningen die vaak samengaan met een langzame schildklier.” Het idee is om die ’risicogroepen’ dan een bloedtest te laten doen. “Zo’n lab-bepaling kost iets van vijftien euro, dus dat moet te doen zijn”, vindt Wolffenbuttel. “Maar of dergelijk onderzoek kosteneffectief is moet eerst verder onderzocht worden.” Dat gaan de UMCG’ers dus doen, gebruik makend van de LifeLines-database.

Pilletje

De behandeling van de trage schildklier is vrij simpel. Patiënten slikken dagelijks een pilletje met het schildklierhormoon. Dat kan verder geen kwaad, het is in principe een lichaamseigen stof. Wolffenbuttel waarschuwt wel dat lang niet alle patiënten daadwerkelijk van hun klachten afkomen. De verschijnselen zijn doorgaans vermoeidheid, kouwelijkheid, traagheid en hart- en vaatziekten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht