Zorg

Voedselallergie wordt niet altijd serieus genomen

Twee moeder vertellen over de hevige aanvallen van voedselallergie van hun kinderen. De omgeving neemt voedselallergie niet altijd serieus.


Haar zoon Ruben is allergisch voor tarwe, pinda en andere noten. Dat wist Zwanette Aukema intussen wel, hij was immers al eens helemaal rood opgezwollen en gaan braken toen hij met acht maanden voor het eerst brood kreeg. In het ziekenhuis werd voedselallergie als diagnose gesteld, en sinds hij helemaal geen tarwe meer kreeg ging het goed met Ruben.

voedselallergie

Margot Musiwa (links) en Zwanette Aukema met hun kinderen, v.l.n.r.: Annemay, Lynn en Felien Musiwa en Ruben, Benjamin en Martijn Aukema. Op tafel producten die voor een paar van hen gevaarlijk zijn. Foto: Peter Wassing

“We waren op reis en probeerden toch maar eens een pizzeria waar ze zeiden gegarandeerd tarwevrije pizza te kunnen maken. Hij vond het heerlijk, maar na een halfuurtje kreeg Ruben een verschrikkelijke aanval. Hij zwol op, spuugde de hele auto onder, werd rood en kreeg oren zo groot als bloemkolen. Even later versufte hij totaal.”

Zwanette raakte in paniek en liep met haar kind in haar armen naar de hotelreceptie. “Ik dacht dat hij dood zou gaan. Zo onwerkelijk. Ik ben zelf verpleegkundige en ik had ook een allergie-pen bij me, dus ik had hem zo kunnen injecteren tegen die aanval.”

Machteloosheid bij voedselallergie

“Terugkijkend op dit voorval ben ik geschrokken van mijn eigen reactie en de machteloosheid die je dan overvalt. Vanaf dat moment heb ik mij voorgenomen dat ik in dergelijke situaties alleen wat voor Ruben kan betekenen als ik zelf niet in paniek raak.”

In het ziekenhuis werd Ruben snel beter. De oorzaak moet meel zijn geweest dat meel  door de keuken van de pizzeria stoof. Sindsdien weet ze: ik moet óveral op letten met hem.

Bijna mis

allergie

Op de buitenschoolse opvang ging het een keer bijna mis. “Ze kregen een chocolade-eitje mee naar huis. Hij kreeg speciaal een eitje zonder hazelnoot. Maar later bleek dat hij toch een eitje met wat hazelnoot erin had gegeten. ’Mam ik heb zo’n keelpijn!’ Hij raakte weer benauwd en opgezwollen.

Bij de voedselprovocatietest in het ziekenhuis, om zijn allergie te testen, kreeg hij al bij minder dan een half pindaatje een hevige allergische reactie. “Hij merkte het zelf al en zei: ’Mam ik heb zo’n keelpijn’.”

Koemelkallergie

Zwanettes vriendin Margot Musiwa’s heeft een kind met koemelkallergie, Annemay. “De eerste keer dat ze flessenmelk kreeg in plaats van borstvoeding, spuugde ze vanuit haar wiegje het plafond onder”, vertelt Margot. De eerste keer dat Annemay een echte aanval had, ging ze meteen met de ambulance naar het ziekenhuis. “Ze stopte even met ademen.”

En dat door een heel klein beetje melk. “Als ik geen allergisch kind had gehad, zou ik niet beseffen dat voedsel je zó ziek kan maken. Zelf denkt ze er nu er goed om. Als ergens kaas op een bord heeft gelegen, vraagt ze al of ik het even schoon kan maken.”

Don’t feed me, I’m allergic

De moeders lopen er op de gekste plekken tegenaan. Die cultuur van snoepjes en stukjes kaas of worst geven. “Als we naar een winkel gingen, droegen de kinderen buttons met Don’t feed me, I’m allergic.”

Super-alerte moeders

Dus komt het aan op de ouders. “Wij zijn super-alerte moeders”, zeggen Zwanette en Margot. “Altijd alle etiketten lezen, altijd apart koken, altijd iedereen er op aanspreken. En nog gaat het een enkele keer fout. “We hebben vaak het idee dat we het helemaal alleen moeten doen. Misschien komt dat wel doordat er zoveel mensen zijn die niet een echte allergie hebben. Van die mensen die zeggen: ’Nou, hij mag voor deze ene keer wel wat kaas, hoor’. Kijk, dan is het dus geen echte allergie. Door dat soort gedrag krijgen juffen op school ook het idee dat wij maar met rare stadse fratsen aankomen.”

Kinderen letten op

Annemay is nu bijna 4 jaar en ze let zelf goed op wat ze eet. Haar foto hangt overal op de buitenschoolse opvang met een tekst eronder: Don’t feed me! Het ging nog een keer fout toen Margot – even in gedachten – per ongeluk de verkeerde melk in Annemays beker deed. Of die keer in een restaurant, toen bleek dat ze met het mes waarmee ze een broodje sneden ook boter hadden gesmeerd. “Ze geeft het zelf al aan: ’Mama het gaatje van mijn keel wordt nu wel heel klein’. Het blijft vreemd: voor mijn kind is melk bizar slecht.”

Ruben is nu 6 jaar, maar het blijft altijd uitkijken. “Hij let er nu ook zelf goed op.” Dat kan met Zwanettes jongste kinderen, de tweeling Martijn en Benjamin, wat minder gemakkelijk. “Martijn werd ook rood en opgezwollen na een stukje brood met pindakaas. Ruben komt altijd vragen: mag ik dit of dat? Daar is de tweeling nog te jong voor.”

Dus moeten de medewerkers op de crèche extra opletten. “Ik heb samen met hen een protocol gemaakt voor Ruben en Martijn, ik heb in een werkoverleg uitleg geven en de medewerkers zijn bij een voorlichtingsbijeenkomst van het Martini Allergie Centrum geweest. Eén keer per jaar maak ik een brief met een foto van mijn zoon erop die verspreid wordt onder andere ouders.”

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht