Zorg

Medicijnen soms langdurig uitverkocht. Apotheker pleit voor meldingsplicht fabrikanten

Medicijnen zijn soms langdurig niet verkrijgbaar. Met alle gevolgen van dien voor chronisch patiënten. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

medicijnen

Foto: NDC Mediagroep/ Ida Heslinga

Tom Elderbroek (26) lijdt aan een zeldzame, erfelijke hartziekte. Hij heeft al diverse keren op het nippertje een hartstilstand overleefd. Nu is zijn hart stabiel dankzij kinidine. Uitgerekend dit middel is op dit moment niet verkrijgbaar. Voor Tom is het een kwestie van leven of dood. ,,Ik ben heel bang’’, zegt hij.

Medicijnen big business

Geneesmiddelen zijn big business. Een fabrikant kan er goed aan verdienen zo lang hij er het patent op heeft en het dus als enige op de markt mag brengen. Als dat patent verstreken is, mogen ook concurrenten het namaken en verkopen. Dit is lang niet altijd winstgevend en dan laten producenten van die zogenoemde generieke geneesmiddelen het afweten. Dan blijft er toch maar één producent over. Er hoeft maar iets mis te gaan en het middel is niet of in onvoldoende mate beschikbaar.

‘Probleem-medicijnen’

Een greep uit de top 10 van de langst niet leverbare medicijnen. Furabid, een antibioticum tegen blaasontsteking, ging wegens ‘productieproblemen’ 5 jaar en 8 maanden niet over de toonbank. Patiënten met de ziekte van Fabry, moesten 3,5 jaar wachten. Kankerpatiënten ondervinden hinder van liefst drie niet-leverbare middelen uit de top tien.

Volgens het meldingsloket voor beschikbaarheid van geneesmiddelen KNMP Farmanco is het belangrijkste motief om geneesmiddelen uit de handel te nemen economisch (70 procent). Cardioloog Arthur Wilde van het AMC noemt het een botte schande dat geneesmiddelenproducenten stoppen om commerciële redenen.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars houden de concurrentie tegen als het patent op een middel is verlopen, brengen producenten hier tegenin. Martin Favié, voorzitter van de Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin): ,,Een doosje geneesmiddelen kost soms een derde van een doosje Tic Tac. Maar het moet wel worden verpakt en er moet een bijsluiter bij.’’ Hij verklaart dat imitatiegeneesmiddelen twee derde van de markt vertegenwoordigen, ‘en maar 8 procent van de uitgaven’.

Meldingsplicht

Apotheek

Foto: Appie Kamstra/www.appiesfotosite.nl

Apotheker Doerine Postma pleit namens de KNMP voor ‘een vroege meldingsplicht’ voor fabrikanten. ,,Doordat leveringsproblemen zich steeds vaker plotseling manifesteren, wordt het voor apothekers straks onmogelijk om hierop in te spelen.” Bij een meldingsplicht kunnen apothekers patiënten op rantsoen zetten, tijdig laten wennen aan een andere werkzame stof of geneesmiddelen uit het buitenland halen of ze zelf bereiden.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid spreekt van een serieus probleem. Ze neemt binnenkort maatregelen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht