Zorg

‘Veel nieuwe medicijnen, maar weinig verbetering’

Jaarlijks komt er een eindeloze stroom nieuwe pillen op de markt, maar die zijn nauwelijks beter dan de bestaande. Dit zegt Huub Schellekens, hoogleraar medische biotechnologie in Utrecht, in het radioprogramma Argos.

pillen

Schellekens stelt dat de farmaceutische industrie voornamelijk nieuwe pillen en poeders op de markt brengt om de winst op peil te houden.

Volgens Schellekens moeten farmaceutische bedrijven enorme bedragen uitgeven om een nieuw medicijn geregistreerd te krijgen. Kleine, innovatieve bedrijven krijgen daardoor nauwelijks een kans. De grote bedrijven brengen voornamelijk nieuwe medicijnen op de markt omdat die weer geld opleveren.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt of nieuwe medicijnen op de markt mogen komen. Volgens Schellekens werkt dit orgaan slecht. Het CBG beoordeelt alleen of een medicijn werkzaam is, niet of het ook iets toevoegt aan de bestaande geneesmiddelen.

Luister hier naar het interview

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht