Zorg

Lui oog verholpen dankzij computerspel Tetris

Dankzij een videobril en het spelletje Tetris is een lui oog nu misschien ook bij volwassenen te verhelpen. Dat ontdekte een groep Canadese wetenschappers van McGill University. Met een videobril is het mogelijk om elk oog een ander deel van het spelletje Tetris te laten zien.Dat meldt de Volkskrant. 

Lui oog

In het ene oog zijn de blokjes zichtbaar, in het andere de ‘grond’ waarop de blokjes terecht moeten komen en waar lijnen gevormd moeten worden. 
Als de drager van de bril het spel goed wil spelen, moet hij de beelden combineren. Dat combineren kost de hersenen moeite; ze worden als het ware gedwongen om beide ogen goed te laten werken. Daardoor verdwijnt geleidelijk het onscherpe zicht. Op deze manier, zo denken de onderzoekers, is een lui oog ook bij oudere mensen te verhelpen.

Lui oog is foutje in de hersenen

De aandoening, die officieel amblyopie heet, komt bij twee tot vijf procent van de kinderen voor. Het is geen oogziekte, maar een foutje in de hersenen waardoor het lijkt alsof een oog niet scherp ziet. Bij kinderen helpt het afdekken van het goede oog vaak, omdat de hersenen zich op jonge leeftijd makkelijk aanpassen. 

Hoewel volwassen minder vaak last hebben van een lui oog, is het voor hen niet minder vervelend. Overigens kan het afdekken van een volwassen oog ook helpen. Het herstel duurt dan alleen veel langer en gaat gepaard met therapieën.

Comfortabeler

Het onderzoek vergeleek negen personen met een lui oog die Tetris speelden met een afgedekt oog met een groep die het met twee ogen deed. Het bleek dat de ogen van de laatste groep veel meer vooruit gingen. Dat betekent dat deze nieuwe methode ook zou werken zonder afgeplakt oog, waarmee de behandeling veel comfortabeler wordt.  Het onderzoek verscheen in vakblad Current Biology. Later dit jaar zullen er ook tests met kinderen gestart worden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht