Zorg

Hoortoestel wordt niet altijd vergoed. Wanneer wel en wanneer niet?

De hoortoestellenbranche is in rep en roer. Sinds 1 april worden alleen bepaalde typen gehoorapparaatjes vergoed. De minister van Volksgezondheid hoopt hiermee te bezuinigen op de zorgkosten.

Maar in praktijk komt daar weinig van terecht, waarschuwen de hoortoestellen-bedrijven. De klant is voorlopig de lachende derde want veel gehoorapparaatjes zijn nu wat goedkoper.

hoortoestel

Wilgis Schoffelmeijer in haar Hoorcentrum Westerkwartier. De kleine zelfstandige is de dupe. Foto: Peter Wassing

“Onze kwaliteit wordt te grabbel gegooid”, zegt Wilgis Schoffelmeijer, zelfstandig audicien in Zuidhorn. “We mogen alleen volgens de richtlijnen aanpassen en niet meer kiezen voor het beste apparaat voor de klant, tenzij die klant alles zelf wil betalen. Het is een en al onzekerheid.”

Schoffelmeijer is met haar Hoorcentrum Westerkwartier een van de vele kleine hoortoestellen-bedrijven die vrezen de dupe te zijn van de nieuwe regeling. De drie grote ketens Beter Horen, Schoonenberg en Specsavers kunnen goedkoop grote partijen hoortoestellen inkopen, maken landelijke afspraken met de zorgverzekeraars en bieden in reclames forse kortingen aan. De kleine zelfstandige kan dat niet.

Hoorproblemen

Een op de tien Nederlanders, vooral op oudere leeftijd, heeft last van ernstige hoorproblemen. Daarvoor zijn tal van hoortoestellen op de markt en die worden sinds jaar en dag grotendeels vergoed uit de basisverzekering. Om de zorgkosten te beperken, hebben Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie een nieuw voorschrijfsysteem afgesproken. Voortaan kan de klant alleen kiezen uit een beperkt aantal gehoorapparaatjes uit een landelijke hoortoestellendatabase.

Dat gaat met een vrij ingewikkeld systeem: iemand doet een hoortest en vult een standaard-vragenlijst in en valt dan in een bepaalde categorie, van 1 tot 5. Categorie 1 zijn de goedkoopste apparaatjes, 5 de duurste.

hoortoestel

Zorgverzekeraars

Tegelijk hebben de verschillende zorgverzekeraars afspraken gemaakt met de hoorbranche. Ze stellen vaste vergoedingen vast per categorie. Die vergoeding verschilt per verzekeraar. Bijbetalen voor een speciaal, beter apparaat is meestal niet toegestaan. Dan vervalt de vergoeding.

Verzekeraar Achmea is nog een stap verder gegaan en vergoedt in principe alleen hoortoestellen bij de grote drie ketens. Wie toch een apparaatje bij een zelfstandige hoorwinkel koopt, krijgt een percentage van de prijs bij de grote drie vergoed.

Boze brieven

De vereniging van audiciens AudiNed en de audiologische industrie verenigd in GAIN hebben er boze brieven over geschreven en GAIN liet Maurice de Hond onderzoek doen onder de bevolking. Meer dan driekwart van de Nederlanders vindt de beperking in keuzevrijheid een slechte zaak, zo blijkt uit dat onderzoek. De kans is groot dat er vooral verouderde toestellen op de markt komen en geavanceerde nieuwe apparaten op de plank blijven liggen, vreest de industrie. Bovendien is het nieuwe systeem helemaal niet goedkoper voor de verzekeraars, becijfert de branche.

Nieuw systeem

Maar het nieuwe systeem is toch ingevoerd. De minister en zorgverzekeraars hebben immers goede ervaring met het beperken van de keuzevrijheid bij apothekers, door soms alleen goedkopere medicijnen te vergoeden. Daar zijn miljarden mee bespaard.

Het nieuwe systeem kampt met kinderziektes. De verplichte vragenlijst werkt nog niet via internet en bijzondere situaties van slechthorenden passen niet in die lijst. Verder zijn de vergoedingen soms onduidelijk.

Maar voor de klant hoeft dit tot nu toe niet zo slecht uit te pakken. Wie nu een nieuw hoortoestel koopt, hoeft soms minder bij te betalen dan voor 1 april. De verzekeraar vergoedt vaak meer dan voorheen.

De goedkoopste categorie, hoortoestellen met nul euro bijbetaling, is wel uit het systeem geschrapt. Vanwege de kortingsacties bij de drie grote ketens hoeft een klant soms toch weinig tot niets bij te betalen. “Alleen wat krijg je daarvoor”, vraagt Schoffelmeijer.

“Er komen nu weer klassiekers op de markt, verouderde hoortoestellen of B-merken die wij liever niet leveren. Die toestellen voldoen vaak niet en belanden thuis toch maar in de kast. Waarom zo’n heel nieuw systeem? Als ze gewoon gekozen hadden voor verlaging van de vergoeding, zou de bezuiniging gehaald zijn en zouden slechthorenden de vrijheid hebben te kiezen voor de hooroplossing die past bij hun gehoorverlies, wensen en budget.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht