Beweging

Advies: oudere fietser moet helm dragen. Te veel ongelukken met 55+

Fietsers van 55 jaar en ouder zouden een helm moeten dragen. Dit zegt Marco Brugmans, directeur van het VeiligheidNL. Aanleiding is een rapport over de veiligheid van fietsers dat verschenen is. Tussen de 55 en 60 procent van de fietsslachtoffers ouder dan 55 jaar loopt ernstige verwondingen op door eenzijdige ongelukken. Tot 55 jaar is dat, met 40 procent, beduidend minder.

fietshelm

,,Het verkeer in Nederland wordt veiliger, alleen met oudere fietsers gaat het niet goed. Het komt puur door de controle en het gedrag van de fietser zelf”, zegt Brugmans.

Spoedeisende hulp

In 2011 werden ruim 60.000 fietsers op de spoedeisende hulp opgenomen. ,,Het gaat om serieuze ongelukken. Net als in het begin van de fietscarrière gaat het bij ouderen met vallen en opstaan. En kinderen zetten we ook een helm op als ze leren fietsen.”

Elektrische fietsen blijken niet onveiliger dan gewone tweewielers. ,,Dit gaat in tegen ons gevoel in. Maar alleen op-en afstappen leidt tot wat problemen, doordat de elektrische fiets wat zwaarder is”, zegt Brugmans.

Ongelukken

In 2011 kwamen in totaal 6.200 wielrenners (3.700) en mountainbikers (2.500) bij de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis;

  • 18% moest worden behandeld voor hoofdletsel, waarvan 8% voor hersenletsel (6% licht hersenletsel, 2% ernstig schedel/hersenletsel).
  • 20 Procent van de slachtoffers die op de SEH-afdeling kwam, werd opgenomen in het ziekenhuis, waarvan een vijfde voor hoofdletsel. Hoofd- en hersenletsels zijn blessures waarvan de slachtoffers vaak langdurig hinder ondervinden. Het kan leiden tot concentratieverlies, vermindering van geheugen, chronische hoofdpijn en geïrriteerdheid. De oplossing is simpel: altijd een helm dragen.

Bezit van helm

Uit campagne-evaluatie van vorig jaar is gebleken dat een groot gedeelte van de wielrenners (89%) en mountainbikers (75%) in bezit is van een helm. Deze wordt door wielrenners (alleen fietsen 78% – in groep fietsen 87%) en mountainbikers (alleen fietsen 70% – in groep fietsen 74%) altijd/vaak gedragen. Tijdens toertochten en evenementen dragen de wielrenners ook niet altijd een helm (dit is wel verplicht); bij leden van fietsverenigingen is dit 3% en bij niet-leden ruim 1 op 5. Dus zowel de aanschaf als het dragen van een helm kan een duwtje in de rug gebruiken!

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht