Zorg

Hype ‘Cinnamon Challenge’ levensgevaarlijk. Spel kan longaandoening veroorzaken

De ‘cinnamon challenge’ of kaneeluitdaging waarbij jongeren zichzelf filmen terwijl ze een lepel kaneel zonder water trachten in te slikken kan de gezondheid ernstig schaden.

‘Men neme een eetlepel kaneelpoeder…’ zo begint het recept voor de hype op internet. Kinderartsen in de Verenigde Staten waarschuwen voor een nieuw fenomeen, ”cinnamon challenge”, waarbij jongeren binnen een minuut een eetlepel kaneel doorslikken zonder water te drinken. Het ‘spelletje’ is populair geworden door video’s op YouTube. Ook in Nederland zijn jongeren druk aan het experimenteren. ,,Ach het is leuk voor de zaterdagavond joh”, vertellen twee jongeren in Franeker. ,,Al was een maat van ons wel de hele avond ziek. Hij kotste alles onder.”

Cinnamon challenge: gevaarlijk spel

Het “spelletje” kan leiden tot ontstekingen in de longen of astma-aanvallen, zo waarschuwen Amerikaanse kinderartsen in het tijdschrift Pediatrics.  “Wie probeert een grote hoeveelheid kaneelpoeder in te slikken, heeft een grote kans het poeder ook in te ademen”, luidt het. Testen op ratten hebben aangetoond dat het poeder drie maanden na inhalatie tot verschillende longaandoeningen kan leiden. 

Volgens de studie kregen de Amerikaanse longcentra 51 oproepen in 2011 nadat mensen de “cinnamon challenge” hadden geprobeerd, en 178 oproepen in de eerste helft van 2012. Bij geen enkele oproep waren er uiteindelijk zware gevolgen.

“Zelfs als we geen melding kunnen maken van bevestigde longproblemen bij de mens, is het verstandig om te waarschuwen dat er veel kans is dat de cinnamon challenge de longen beschadigt”, besluit de studie.

Gevolgen van kaneel doorslikken

Het doorslikken van kaneel kan leiden tot

  • ernstige ademhalingsproblemen,
  • verstikking
  • astma-aanvallen
  • longontsteking
  •  zelfs een klaplongVeelvoorkomende verschijnselen zijn
  • hoesten
  • bloedneuzen
  • een brandende keel
  • overgeven.

Hype kaneel doorslikken

cinnamon

De kaneeluitdaging is niet nieuw. Al sinds 2001, toen twee Amerikaanse bloggers de Cinnamon Challenge speelden en online zetten, doet het spelletje de ronde en trachten deelnemers, zonder daarbij te drinken, een hap kaneel weg te werken. Een helse klus omdat de specerij de mond binnen no-time uitdroogt.

Het gevolg zijn hoestende en proestende waaghalzen, soms zelfs met kokhalzen en overgeven tot resultaat. Wie het wel lukt, twittert trots zijn behaalde score de wereld rond

Kaneel giftig?

De kans op verstikking is zeker aanwezig, aldus artsen. Ook bevat kaneel een, zij het licht, giftig bestanddeel: coumarine. De stof die voor de typische geur van kaneel zorgt, kan, bij grote inname, leverschade in de vorm van kanker veroorzaken. Maar er zijn meer gevaren. Een scholier in Michigan draaide vier dagen het ziekenhuis in met een ingeklapte long en een infectie.

Zodra de kaneel in het lichaam een verkeerde afslag neemt, belandt het in de longen en blokkeert het de luchtwegen. Mensen die aan astma lijden, wordt de kaneeluitdaging helemaal ontraden. Ondanks de risico’s gaan veel mensen de Cinnamon Challenge toch aan. Hele Facebook-pagina’s worden aan het fenomeen gewijd, en ook op Youtube worden dagelijks veel filmpjes geplaatst.

Waarschuwing arts voor Cinnamon challenge

Dokter Steven Lipshultz, die meewerkte aan het onderzoek naar de gevolgen van het doorslikken van kaneel, hoopt volgens MedPage Today dat ouders en doktoren jongeren op de gevaren van ‘de uitdaging’ wijzen.  “We zijn allemaal tiener of student geweest en hebben allemaal weleens dingen gedaan waar we achteraf spijt van hadden. Meestal zijn dat dingen zonder ernstige gevolgen. Maar in dit geval kunnen de consequenties wel groot zijn”, zo meldt de website WTF.nl

Slachtoffers Cinnamon challenge

De 16-jarige Delah Reed uit Michigan heeft zelfs een website in het leven geroepen waarmee ze jongeren wil waarschuwen voor de gevaren van de Cinnamon Challenge. Zelf is ze de uitdaging vier keer aangegaan. De vierde keer ging het mis. Haar vader Fred vond haar toen hij thuis kwam. “Ze had een vreemde, blauwachtige kleur. Het was doodeng. Ik heb haar gauw naar het ziekenhuis gebracht.”  Delah bleek een klaplong en een longtonsteking te hebben. Ze moest vier dagen in het ziekenhuis blijven. Ze kreeg een inhaler mee naar huis, die ze nog steeds af en toe nodig heeft als ze kortademig is van het rennen of snel praten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht