Zorg

Darmkanker: let op voortekenen, kijk achterom op de wc

Op alles wat met poep en darmen te maken heeft, rust een taboe. Jammer, want iedereen moet er op letten om darmkanker vroeg te ontdekken.

Jaarlijks worden er 13000 mensen getroffen door darmkanker, van wie de meesten op oudere leeftijd zijn. Bijna 5000 overlijden aan de gevolgen. De voorlichtingscampagne van de Maag Lever Darm Stichting richt zich dit jaar vooral op preventie en vroege opsporing. Daarmee kan veel ellende worden voorkomen.

Buikpijn

In het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) opereren oncologisch chirurg Jean Pierre Pierie en zijn collega’s ruim tweehonderd patiënten per jaar met kanker in de endel-of dikke darm en de anus. Soms hebben de patiënten al wat langer rondgelopen met klachten. ,,Buikpijn, bloed in de ontlasting, vaker of juist minder vaak moeten poepen, bloedarmoede en vermoeidheid’’, somt Pierie op als enkele klachten die bij darmkanker kunnen horen.

darmkanker

Artsen Sietske Corporaal en Jean Pierre Pierie: kijk altijd achterom op de wc. Foto LC/Niels Westra

Niet iedereen kijkt in de pot na het poepen. Als er bloed bij zit, kan een aambei of een poliep de boosdoener zijn, maar bloed kan ook wijzen op darmkanker. ,,Altijd achterom kijken’’, adviseert Pierie. ,,Als er van de vijfhonderd mensen één of twee ontdekken dat er wat mis is, dan helpt dat.’’ Maag-, darm-en leverarts Sietske Corporaal vult aan: ,,Dus goed opletten bij het afvegen.’’

Bloed hoeft er niet altijd te zien zijn, vertelt zij. ,,Hoe dichter de tumor bij de anus zit, hoe eerder je de kanker op het spoor komt door bloed.’’ Als de tumor ‘hogerop’ zit, dan druppelt uit de tumor bloed. Dat is in de ontlasting nauwelijks te zien, maar pas te merken als de patiënt bloedarmoede heeft.

Coloscopie

Het is zaak om er op tijd bij te zijn, waarschuwt Pierie. Wie klachten heeft, kan zich het beste zo snel mogelijk bij de huisarts melden. In september begint de landelijke darmkankerscreening voor ouderen. Die kunnen – op vrijwillige basis – een buisje met poep opsturen. Dat wordt onderzocht. Als er bloed inzit, krijgt de inzender een oproep voor een coloscopie, een darmonderzoek met een scoop. Vindt de arts dan poliepen, dan worden die er uit gehaald.

Want ook die uitstulpsels zijn niet geheel onschuldig. Corporaal: ,,Ze kunnen zich ontwikkelen tot tumoren, in een periode van tien jaar. Uit voorzorg halen we ze weg. Dat kan tijdens de scopie.’’ Hoe eerder er wordt ingegrepen, hoe beter dat is. ,,De kans op volledig herstel is dan groter’’, vertelt Pierie.

Niet te veel rood vlees

Maar voorkomen is nog veel beter dan genezen, vinden beide artsen. Gezond en vezelrijk eten, niet te veel rood vlees, veel bewegen, geen overgewicht en niet roken zijn belangrijk om darmkanker te voorkomen. ,,Bovendien zijn deze factoren ook belangrijk voor de preventie van andere kankersoorten, diabetes en harten vaatziekten’’, verklaart de oncologisch chirurg. Darmkanker is voor ongeveer 8 procent van de patiënten erfelijk bepaald.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht