Well-being

Mindfulness: een goede manier om bloeddruk te verlagen

Mindfullness, oftewel op een open en oordeelvrije manier in het leven staan, leidt niet alleen tot minder stress. Het zorgt ook voor een lagere bloeddruk.

Psycholoog dr Ivan Nyklicek en collega’s van Tilburg University onderzochten het effect van een mindfullnesstraining in een experimentele omgeving. Voor en tijdens het uitvoeren van stressvolle taken hadden de deelnemers van het onderzoek een lagere bloeddruk.

Mindfulness

Een te hoge bloeddruk is ongezond. Foto ANP.

Hoge bloeddruk is ongezond. Het zorgt voor een druk op bijvoorbeeld de hartspier, hersenen, nieren en de slagaders. Die hebben daaronder te lijden. Hoge bloeddruk is een van de risicofactoren van hart- en vaatziekten.

Mindfulness is helemaal ‘hot’ op dit moment. Het is het bewust waarnemen van de realiteit zonder er gelijk een etiket ‘goed’ of ‘fout’ erop te plakken en het te willen veranderen. Dit geldt niet voor gebeurtenissen die je zelf niet in de hand hebt, zoals het in de file staan, maar ook voor gedachten en gevoelens in jezelf.

De onderzoekers in Tilburg waren benieuwd of alle media-aandacht terecht is. Nyklicek liet 88 mensen met stress bij toeval terechtkomen in een standaard mindfullnesstraining of op een wachtlijst van de controle groep. Voor en na de training werden de deelnemers van beide groepen blootgesteld aan stress.

Onder andere de hartslag, bloeddruk en het hormoon cortisol werden gemeten. Het onderzoek wijst uit dat mensen die de training hadden gevolgd een substantieel  sterkere daling van hun bloeddruk hadden dan de mensen uit de andere groep.

Mindfulness

Mindfulness helpt bloeddruk te verlagen. Foto NDC Mediagroep

Volgens de onderzoekers is mindfulness daarom een veelbelovende methode die niet alleen gunstige effecten heeft op stressvermindering en psychologisch welbevinden. Het kan ook gebruikt worden als manier om een hoge bloeddruk te verlagen of te voorkomen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht