Zorg

Sterftecijfers slecht bijgehouden: veel onnodige doden in ziekenhuizen

In Nederlandse ziekenhuizen sterven jaarlijks zeker 2000 mensen onnodig doordat ziekenhuizen hun sterftecijfers slecht bijhouden.

ziekenhuisbed2

Als ziekenhuizen hun sterftecijfers wel goed bijhouden, dan zien ze veel sneller op welke afdelingen meer mensen sterven dan op grond van de aard van de behandeling mag worden verwacht, en waar ze dus verbeteringen moeten doorvoeren.

In Engeland gebeurt het wel en dat brengt daar het aantal te vermijden sterfgevallen enorm terug, aldus Brian Jarman, grondlegger van het internationaal toegepaste HSMR-systeem, dat het ‘gestandaardiseerde ziekenhuis sterftecijfer’ berekent. Het systeem wordt in Engeland al 10 jaar gehanteerd. In Nederland is van de meeste ziekenhuizen al wel het HSMR-cijfer bepaald, maar gaan de discussies vooral over de vermeende onbetrouwbaarheid ervan.

Niet onfeilbaar, maar het gaat om mensenlevens

Jarman beweert niet dat zijn methode onfeilbaar is, maarwel zeker is dat het cijfer aangeeft dat er iets niet in de haak is. ,,Uiteindelijk gaat het om mensenlevens’’, zegt hij.

Hij ziet het publiceren van de sterftecijfers als beste stimulans voor ziekenhuizen om hun zaken op orde te hebben, maar minister Edith Schippers van Volksgezondheid is zo ver nog niet.

Toch leert de ervaring dat aandacht voor vermijdbare sterftegevallen ook in Nederland levens kan redden. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht won er in 2011 zelfs een prijs voor. ,,Het vergde een omslag in het denken, en ook de lef erover te praten”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Niet meteen een horrorziekenhuis bij een hoge sterftecijfers

Laurens Touwen toonde die lef al in 2003 en maakte sterfte in ziekenhuizen bespreekbaar. Hij was toen directeur van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en nam als eerste het HSMR-systeem over. Touwen ziet dat nog veel ziekenhuisdirecteuren bang zijn voor slechte publiciteit.

,,Ik vind het een angstreactie van ziekenhuisdirecteuren dat ze het niet aandurven.” Wel vindt Touwen dat goed moet worden uitgelegd wat het cijfer betekent: een hoog cijfer betekent niet direct dat je een horrorziekenhuis bent, maar dat er mogelijk iets mis is.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht