Zorg

Bang voor de tandarts? Geen centje pijn bij de ziekenhuistandarts

Voor een kleine groep leidt alleen de gedachte aan de tandarts al tot een paniekreactie. Wie met zo’n fobie kampt, kan veel baat hebben bij een narcosebehandeling in het Scheper Ziekenhuis.

tandartsboor

,,Naderhand is de opluchting vaak ontzettend groot”, verklaart ziekenhuistandarts Hans Prakken. Dat een tandartsbezoek geen feest is, hoef je Prakken niet te vertellen. ,,Ik ben niet alleen tandarts, twee maal per jaar ben ik zelf ook patiënt. En dat is niet iets waar ik naar uitkijk”, bekent de Emmense tandarts.

,,Gezonde tandartsangst is volstrekt normaal.” Het wordt een ander verhaal als de vrees fobische vormen aanneemt en mensen de tandarts gaan mijden. ,,Uiteindelijk belanden ze in een vicieuze cirkel: hun gebit wordt alsmaar slechter en hun angst steeds groter.”

Het gevolg van tientallen jaren zonder tandheelkundige zorg laat zich raden: enorme gebitschade, pijnklachten én sociale problemen. ,,Veel mensen durven niet meer te lachen of gaan zelfs de deur niet meer uit. Er is veel verborgen leed.”

Melkgebit

Niet alleen volwassenen met angstproblemen kunnen in aanmerking komen voor een narcosebehandeling, ook kinderen met een behandelingsachterstand zijn welkom. ,,Door slechte voeding en mondhygiëne kan zodanig gebitsbederf optreden, dat het hele melkgebit wordt aangetast. Maar je kunt bij kinderen natuurlijk niet zo maar een hele reeks tanden en kiezen gaan trekken.”

Een derde groep die Prakken in het Scheper Ziekenhuis onder narcose behandelt, zijn gehandicapten. Sommigen hebben een zodanige beperking, dat ze onbehandelbaar zijn . ,,Deze patiënten móet je wel in slaap brengen om ze te kunnen behandelen.”

Hans Prakken Foto Ko Oost

Ziekenhuistandarts Hans Prakken: ,,Ik kijk met mijn ogen en niet met een haakje.” Foto: Ko Oost

Verwijzing

Patiënten komen van heinde en verre naar Emmen om een narcosebehandeling te kunnen ondergaan. Een deel is door de eigen tandarts verwezen, anderen worden door hun huisarts of behandeld specialist doorgestuurd. Tijdens de eerste afspraak inventariseert Prakken de ernst en oorzaak van de angststoornis. Vervolgens onderzoekt hij de toestand van het gebit.

,,En wees gerust: ik kijk met mijn ogen en niet met een haakje”, klinkt het geruststellend. Bij sommige patiënten blijkt een narcosebehandeling uiteindelijk niet nodig. ,,Soms hebben patiënten zoveel baat bij de begeleiding door een psycholoog, dat ze alsnog voor een reguliere behandeling kiezen.”

Anesthesioloog

Patiënten die wél in aanmerking komen voor een narcosebehandeling, worden eerst op het preoperatief spreekuur van het Scheper Ziekenhuis verwacht. Daar onderzoekt een anesthesioloog of de patiënt in staat is om narcose te ondergaan. De feitelijke behandeling vindt plaats op een van de acht operatiekamers van het Scheper Ziekenhuis.

Na het toedienen van de narcose begint Prakken met zijn herstelwerkzaamheden. Meestal is één sessie voldoende om een gebit volledig te renoveren. Is de patiënt uit zijn narcose ontwaakt, dan wordt hij overgebracht naar de afdeling Dagbehandeling van het Scheper Ziekenhuis. Nog dezelfde dag mag de patiënt weer naar huis.

Samenwerking

Zoals gezegd zijn de meeste patiënten ontzettend blij met het eindresultaat. Dit succes is volgens Prakken mede te danken aan de rol van het Scheper Ziekenhuis. ,,Of het nou gaat om de samenwerking met de anesthesisten of het gebruik van de OK’s: als ziekenhuistandarts ben ik altijd verzekerd van volledige medewerking.”

In de afgelopen kwart eeuw heeft Prakken veel narcosebehandelingen uitgevoerd. Toch vermoedt hij dat er nog talloze mensen zijn die in dezelfde 25 jaar nooit een tandarts hebben gezien. Zijn advies is helder: ,,Bel ons en kom gerust langs voor een kennismakingsgesprek. Niets moet, ik kijk zonder haakje en alles gaat in overleg. En hoe een gebit er ook uitziet, er is altijd een oplossing.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht