Zorg

Ervaringen met medicijnen delen op Meldpunt Medicijnen

De website van Meldpunt Medicijnen is vernieuwd en dat betekent dat het delen van ervaringen met medicijnen met andere gebruikers nu nog eenvoudiger is geworden.

Pillen

Initiatiefnemer van de website, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), wil het aantal meldingen op de site graag vergroten. Het doel is dat gebruikers meer ervaringen kunnen inzien en daar dan hun voordeel mee kunnen doen. Ook is het nu voor andere organisaties mogelijk om de meldingen van deze site  te tonen op hun eigen website.

Sinds 2004 hebben ruim 12.000 medicijngebruikers hun ervaringen met bepaalde medicamenten gedeeld op de site. Deze lopen uiteen van gebruiksgemak en onduidelijkheden in de bijsluiter tot bijwerkingen en vergoedingen. Het Meldpunt publiceert regelmatig over de gemelde ervaringen en zoekt naar oplossingen wanneer problemen regelmatig terugkomen.

Meldacties

Het Meldpunt Medicijnen heeft geregeld meldacties om problemen met medicijnen in kaart te brengen, bijvoorbeeld over antidepressiva of bloeddrukverlagers. De website is gekoppeld aan een landelijke database van medicijnen en wordt maandelijks geüpdatet zodat ook de ervaringen met nieuwe medicijnen gedeeld kunnen worden.

Ongeveer 65% van de ervaringen die gedeeld worden, gaan over bijwerkingen. 20% van de meldingen gaat over een praktisch probleem zoals problemen met de verpakking of de bijsluiter. Het Meldpunt Medicijnen kaart deze problemen indien nodig aan bij de fabrikant van het medicijn.

Meer informatie vindt u op http://www.meldpuntmedicijnen.nl/

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht