Zorg

Nieuwe studie bewijst nut preventieve behandeling borstkanker

Vrouwen die een verhoogd genetisch risico hebben op borstkanker zouden een preventieve behandeling met medicijnen moeten krijgen. Dit blijkt uit een nieuwe studie, waarover onlangs is gepubliceerd in het vakblad ‘The Lancet’.

borstkanker

Het medicijn betreft tamoxifen, waarvan aangetoond werd dat het meer voordelen biedt dan schade toebrengt. Bovendien zou het ook na de behandeling nog lang werkzaam blijven. Het genoemde medicijn wordt momenteel enkel nog gebruikt om een oestrogeenreceptor-positieve vorm van borstkanker te behandelen.

Voor vrouwen die deze diagnose niet krijgen, is het medicijn nu nog  niet beschikbaar. Dit in verband met het gegeven dat de behandeling giftig is en neveneffecten met zich meebrengt. Zo zouden zich bloedklonters kunnen voordoen. De nadelen lijken daardoor groter dan de voordelen, maar in de nieuwe studie wordt deze aanname weerlegd. Het medicijn zou zelfs twee keer zo effectief zijn als eerder gedacht en het effect blijft bovendien langer duren.

Tamoxifen

De wetenschappers van de Universiteit van Londen bestudeerden voor het onderzoek de gezondheidsgegevens van meer dan 83.000 vrouwen. Daarbij werd de effectiviteit van tamoxifen en drie andere medicijnen, gebruikt om osteoporose (botontkalking) te behandelen, onder de loep genomen.

Door een behandeling van vijf jaar met elk van deze medicijnen werd de kans op borstkanker 42 procent kleiner dan bij een onbehandelde groep vrouwen met hetzelfde genetische risico. Bovendien hadden de vrouwen in de behandelde groep ook 25 procent minder kans op borstkanker in de vijf jaar na de behandeling. En, niet onbelangrijk, er bleek geen effect op het aantal vrouwen dat stierf aan de aandoening.

Onderzoeksleider professor Jack Cuzick spreekt dan ook van ‘zeer bemoedigende resultaten’. Volgens hem openen ze de weg voor het gebruik van preventieve medicatie voor vrouwen met een verhoogd risico, net zoals statines en bloeddrukverlagers het risico op hartziektes en beroertes moeten verlagen.’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht