Zorg

Rokende vrouwen lopen verhoogd risico op darmkanker

Vrouwen die roken lopen een hoger risico op het ontwikkelen van darmkanker dan mannelijke rokers. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Tromso. 

sigaret

Noorse onderzoekers namen de medische dossiers van 600.000 personen in de leeftijd van 19 tot 67 jaar onder de loep. De proefpersonen vulden gedurende 14 jaar vragenlijsten in over hun lichamelijke activiteit en andere leefstijlfactoren. Verder werd hen gevraagd of en hoeveel zij rookten. Bij 4000 personen werd de diagnose darmkanker gesteld.

Vooral vrouwen die roken bleken een sterk verhoogd risico te lopen. De kans dat bij hen darmkanker wordt geconstateerd, ligt 19 procent hoger dan bij vrouwen die nooit hebben gerookt. Rokende mannen daarentegen, hebben tot acht procent meer kans dat zij kanker krijgen.

Risicofactoren

Vrouwen die voor hun zestiende begonnen met roken, blijken extra kwetsbaar. Ook vrouwen die al tientallen jaren roken, lopen een verhoogd risico. Zo zouden vrouwen die al langer dan veertig jaar roken, hun risico op darmkanker met 50 procent verhogen.

In het onderzoek wordt niet aangetoond waarom vrouwelijke rokers vaker darmkanker krijgen dan mannen.  Mogelijk zijn vrouwen gevoeliger voor de effecten van roken.

De onderzoeksresultaten van de universiteit zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht