Zorg

Voedselallergie wordt een steeds groter probleem

Voedselallergie is een serieus probleem. Zo’n 6 procent van de Nederlandse kinderen lijdt eraan, ruwweg 2 procent van de volwassenen, en het aantal patiënten is de laatste jaren fors aan het groeien.Soms hebben ze het in milde vorm, maar elk jaar vallen er enkele doden door een allergische reactie. Steeds meer allergiepatiënten lopen dan ook dagelijks rond met een epi-pen, een adrenaline-injectie, op zak. En dat is meestal geen overbodige luxe, weet professor Ewoud Dubois, hoogleraar kinderallergologie aan het UMCG.

Niet serieus genomen

Hoe serieus ook, toch wordt allergie vaak niet serieus genoeg genomen. “Als je vijf boeken leest over voedselallergie, kun je enorme verschillen tegenkomen”, zegt Dubois. “De ontwikkeling van kennis over allergie loopt achter op bijvoorbeeld astma. Er is bij voedselallergie nog ruimte voor extreme en alternatieve meningen. Er heersen veel misverstanden en vooroordelen. In de zorg aan patiënten zie je dat terug.

Beunhazen

Er is veel beunhazerij. Allergie is jarenlang het domein van homeopaten en bioresonantietherapeuten geweest.” Bij het serieus nemen van een ziekte, hoort een goede diagnose. “Je moet weten wie het heeft, daar begint alles mee.” En juist daaraan ontbreekt het vaak bij voedselallergie. “Als mensen zeiden dat ze voedselallergie hadden, dan kon de dokter alleen maar zijn schouders ophalen. Vandaar dat wij begonnen zijn met dubbelblind onderzoek.”

voedselallergie

Voedselallergie steeds vaker een probleem

Voedselprovocatie-unit

Voor dat onderzoek richtte Dubois in het jaar 1998 de voedselprovocatie-unit op. Uit onderzoek in dat testcentrum blijkt in meer dan de helft van de gevallen dat de patiënt helemaal niet allergisch is. En daar zijn ze het lang niet altijd mee eens. “Ze vragen, wat is het dan? Maar daar kan ik vaak niets over zeggen.

Ik weet alleen dat het géén voedselallergie is.” “Bij voedselallergie heb je veel te maken met mensen die somatiseren. Ze hebben een psychisch probleem en zoeken een diagnose om hun problemen te verklaren, en dan kiezen ze vaak voedselallergie.” Bijvoorbeeld voedseladditieven, kleurstoffen en toevoegingen met E-nummers.

Geen verband

“Ik zei dan na uitgebreid onderzoek in onze kliniek tegen patiënten: Ik denk dat het geen allergie is. Maar dat accepteerden ze niet. Tegenwoordig zeg ik het vooraf tegen patiënten die denken aan allergie voor suiker of additieven: Er is wetenschappelijk nog nooit een verband aangetoond. U kunt dus onderzoek laten doen, maar ik weet voor 99 procent zeker dat het niet wordt aangetoond. Bent u dan ook bereid om het voedingsmiddel toch weer te gaan gebruiken? Dan zien ze meestal van hun eigen diagnose af.” Maar in de helft van de gevallen wordt er wel degelijk een allergie aangetoond. Noten, eieren en koemelk zijn voedingsmiddelen waar in de praktijk vaak allergisch op wordt gereageerd.

Regelcellen

De wetenschap heeft nog geen sluitende verklaring voor de toename van voedselallergie. “Het moet iets in de omgeving zijn en waarschijnlijk heeft het te maken met de westerse levensstijl”, zegt kinderarts Paul Brand.  Niet alleen allergie maar ook andere ziekten van het afweersysteem nemen toe, zoals reuma en diabetes. De regelcellen die het afweersysteem aansturen, reageren blijkbaar verkeerd op prikkelingen. De verkeerde afstelling van de regelcellen ontstaat in de eerste levensmaanden van een baby. Doordat baby’s minder infecties hebben dan vroeger, wordt het immuunsysteem minder goed afgeregeld.

Wat is er tegen te doen?

Stel jonge kinderen niet bloot aan rook. Sigarettenrook in de eerste maanden verhoogt de kans op allergie. Geef baby’s borstvoeding. Borstkinderen zijn gezonder en minder vaak allergisch dan flessenkinderen. Uit voorzorg een baby Pepti-melk geven omdat het kindje veel huilt, is onzin, vindt Paul Brand. “Als een kind alleen huilt, is de kans dat het om voedselallergie gaat zeer klein. Het is ook niet zo dat een kind overgevoelig kan worden door koemelk te drinken.”

Misverstanden

Probiotica (microbiologische voedingssupplementen) blijken niet te helpen. Het nut van voorzorgmaatregelen zoals een zeer schoon en stofvrij huis is wetenschappelijk niet aantoonbaar. Het extreem schoon maken van babyflessen en -spenen of het koken van water is onnodig. “Ons drinkwater is schoon genoeg”, zegt Paul Brand. De borst wassen voor een moeder het kind aanlegt, is overbodig.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en Dagblad van het Noorden hebben de Medische Publieksacademie opgericht. Met een serie lezingen en artikelen willen ze wetenschappelijke medische kennis vertalen naar een breed publiek.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht