Voeding

Groene thee en koffie lijken risico op beroerte te verlagen

Wanneer je regelmatig koffie en groene thee drinkt, verlaag je daarmee het risico op een beroerte. Een en ander blijkt uit een onderzoek waarover onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Stroke.

kopjekoffie

Liefst 13 jaar achtereen werden in totaal 83.269 gezonde inwoners van Japan, in de leeftijd van 45 tot 74 jaar oud, gevolgd. Daarbij werd onder andere geïnformeerd naar de consumptie van koffie en groene thee. Verder werden er gegevens verzameld over eventuele ziekenhuisopnames, hart- en vaatziekten en doodsoorzaken.

Op die manier kwamen ze er achter dat hoe mee koffie en groene thee de deelnemers dronken, hoe kleiner de kans was dat ze een beroerte zouden krijgen. Proefpersonen die elke dag twee à drie koppen groene thee dronken, bleken daarmee hun risico op een beroerte met 14 procent te verlagen. 

greenetea

Mensen die dagelijks minstens één kopje koffie of vier koppen groene thee dronken, hadden 20 procent minder kans op een beroerte vergeleken met mensen die nauwelijks koffie een thee dronken.

Antioxidant

Er is nader onderzoek nodig om duidelijkheid te krijgen waarom groene thee en koffie dit beschermende effect hebben. Groene thee bevat catechine, een stof die als antioxidant werkt.

In koffie zit chlorogeenzuur, dat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en daarmee dus ook het risico op een beroerte verlaagt.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht