Zorg

Nieuwe formule meet langetermijneffect medicijn

Een nieuw medicijn verliest soms het effect op lange termijn. Paul Smink ontwikkelde een methode om het geneesmiddeleffect op lange termijn beter in te kunnen schatten. 

medicijnen

Er wordt voortdurend een nieuw medicijn ontwikkeld om bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of hoog cholesterol, te behandelen. In de testfase wordt bekeken of het middel inderdaad doet wat het beoogt. Geneesmiddelenonderzoek laat echter zien dat dergelijke middelen niet altijd een beschermend effect op langere termijn hebben.

Bijwerkingen medicijn

Smink stelt dat niet-beoogde (‘off-target’) effecten mede bijdragen aan de effectiviteit van een geneesmiddel op langere termijn. Maar doordat ze worden beschouwd als bijwerkingen, worden zulke off-target effecten minder nauwkeurig bepaald en geëvalueerd dan het wel beoogde effect.

De promovendus pleit voor een herstructurering van het huidige ontwikkelingstraject voor geneesmiddelen. Al tijdens het ontwikkelingstraject zou een beter beeld moeten ontstaan van de effectiviteit en veiligheid van een medicijn op lange termijn.

Paul Smink (Amersfoort, 1981) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij blijft na zijn promotie werkzaam bij de afdeling Klinische Farmacologie van het UMCG.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht