Zorg

Nu ook thuistoediening medicijn PNH mogelijk

Voor patiënten met de zeldzame hematologische aandoening Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie (PNH), die behandeld worden in het PNH expertisecentrum van het UMC St. Radboud, wordt het mogelijk om hun medicatie Eculizumab in de thuissituatie toegediend te krijgen.

radbout11-503x350

PNH is een zeldzame ziekte en wordt in Nederland ieder jaar bij 40-80 patiënten vastgesteld. PNH komt het meest voor bij volwassenen tussen de 30 en 50 jaar, maar de aandoening kan op iedere leeftijd voorkomen. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (de verhouding is 1,2 tot 1).

De afgelopen jaren heeft de patiëntenvereniging ‘Stichting AA & PNH Contactgroep’ intensief samengewerkt met het PNH expertisecentrum, onder leiding van hematoloog Petra Muus van het UMC St. Radboud, om deze belangrijke stap te verwezenlijken.

Ondertekening

Afgelopen dinsdag hebben de afdeling Hematologie van het UMC St. Radboud, de Radboud Apotheek en farmaceut Alexion Pharma Netherlands een overeenkomst ondertekend, waarin de voorwaarden en vergoeding van het weesgeneesmiddel Eculizumab in de thuissituatie zijn vastgelegd.  

De afdeling Hematologie van het UMC St. Radboud Nijmegen is hét expertisecentrum voor mensen met PNH. Het is de enige plek in Nederland, waar er kennis is over de toediening van het geneesmiddel Eculizumab en waar de patiënten behandeld worden. Vanuit dit expertisecentrum zullen de thuiszorgverpleegkundigen worden opgeleid en begeleid.

Bloedziekte

PNH (Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie) is een zeldzame bloedziekte, waarbij er automatisch veel rode bloedcellen worden afgebroken. Patiënten hebben als gevolg hiervan last van bloedarmoede, ernstige infecties, zeer ernstige vermoeidheidsklachten en grote kans op trombose. Dit laatste kan onder andere leiden tot een beroerte. Verder kampen patiënten met bijvoorbeeld duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen, hoofdpijn en aanvallen van rug- en buikpijn.

injectie

Eculizumab is het enige medicijn dat voor behandeling van PNH beschikbaar is. Dit geneesmiddel zorgt ervoor, dat rode bloedcellen niet worden afgebroken. ,,De thuistoediening is een belangrijke stap voorwaarts voor de PNH-patiënten’’, vertelt Petra Muus, hematoloog in het UMC St. Radboud. ,,Het zal bovenop de werking van het medicijn, een extra verbetering zijn van de kwaliteit van leven van patiënten.”  

,,De thuiszorgverpleegkundige komt bij de patiënt thuis om het geneesmiddel toe te dienen, in plaats dat de patiënt eens per twee weken naar het UMC moet komen. Zo besparen patiënten tijd, waardoor ze beter kunnen participeren in het gezinsleven, het sociale leven en op het werk.’’

Thuistoediening

Bij patiënten, die op dit moment behandeld worden in het PNH expertise centrum en ook bij nieuwe patiënten, zal individueel bekeken worden of en wanneer zij in aanmerking komen voor thuistoediening. In de loop van de zomer zal de thuistoediening voor PNH-patiënten starten.

ijection

Nieuwe patiënten worden eerst drie maanden in het expertisecentrum behandeld. Daarna volgt, voor diegenen die er geschikt voor zijn, thuistoediening. Patiënten blijven onder controle  in het expertisecentrum. Voor vragen kunnen zij terecht in het expertisecentrum en ook bij de patiëntenvereniging Stichting AA & PNH Contactgroep.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht