Well-being

Maakt geld gelukkig? Miljoenenprijs levert geluk noch vriendschap op

Geld maakt het leven niet leuker en je krijgt er geen betere vrienden mee. Dit heeft Andrew Mackay, begeleider van winnaars van grote prijzen, al vaak gezien.

geld

„Meestal kopen ze eerst een nieuw huis, pas daarna durven ze er vaak wel een funauto bij te kopen; meestal een auto met open dak”, vertelt Mackay, werkzaam bij Van Lanschot Bankiers.

Maakt geld gelukkig?

„De reacties van de winnaars van miljoenen euro’s verschilt enorm. De een is helemaal op van geluk en de ander is direct bezorgd: Hoe moet dat nu als het bekend wordt en wat betekent het voor de kinderen?” Meestal zijn het de wat oudere mensen die eerder zorgen hebben dan dat ze een gat in de lucht springen, heeft Mackay ervaren.

Geldprijs zorgt voor onrust

,,Het eerste gesprek dat hij met winnaars voert, verloopt vaak wat onrustig”, schrijft de Leeuwarder Courant.  Er worden veel vragen gesteld en de meeste mensen zitten niet direct te wachten op allerlei adviezen en financiële trajecten. „Ik geef vaak wat eerste tips mee. Laat alles goed vastleggen bij de notaris, zorg voor een goed testament en denk eerst goed na voordat je direct geld weggeeft aan familie en vrienden.”

Dat laatste is nogal eens op teleurstellingen uitgelopen, weet hij. Hij maakte mee dat winnaars allerlei bedragen weggaven en daar later spijt van kregen. „Mensen denken wel eens een vriendschap te versterken door geld te geven, maar vaak waren die vrienden teleurgesteld dat ze maar een paar ton kregen.” Houd het klein, vertel het niemand en geniet er vooral samen van, is het devies van Mackay.

Veel geld zorgt voor zorgen en problemen

„Plotseling veel geld hebben lijkt leuk maar er komen ook allerlei zorgen en problemen bij. Sommige winnaars zeggen een leuk leven te hebben en zijn dan bang dat het door het geld minder leuk wordt. Het geld maakt niet dat je gelukkig bent, maar wat in jezelf zit. Ik heb ze meegemaakt: mensen die er gewoonweg niet gelukkig van werden.”

Na een maand of drie worden vaak de eerste plannen concreet en maakt Mackay een financieel plan. Daarbij geeft hij inzicht in de haalbaarheid van de doelstellingen die mensen hebben op het gebied van inkomen en vermogen.

Het allerleukste vindt Mackay miljonairs die ervoor kiezen met de miljoenen iets voor de samenleving te gaan doen. Sommigen steunen bestaande projecten, anderen beginnen zelf een stichting. Maar ook mensen die hun kinderen maatschappelijk een zetje willen geven, kan de vermogensbeheerder waarderen. „Zo krijgen jonge mensen de kans een nieuwe start te maken door bijvoorbeeld een eigen bedrijf op te zetten.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht