Zorg

Trombolysebehandeling moet schade beperken na CVA

De neurologen slagen erin om patiënten met een herseninfarct steeds sneller met een bloedverdunnend medicijn te behandelen. Deze zogeheten trombolysebehandeling via een infuus krijgen patiënten, bij wie dat zinvol is, in Emmen nu gemiddeld binnen dertig minuten toegediend.

Cva

Foto: NDC Mediagroep/DvhN

Neuroloog Harry van Leusen uit Schoonebeek zegt dat voor de genezingskans en beperking van de schade het cruciaal is dat mensen met een herseninfarct in ieder geval binnen 4,5 uur worden behandeld.

Doorbloeding hersenen na CVA herstellen

“Het is zeer belangrijk dat we bij een infarct met een bloedstolsel zo snel mogelijk een middel toedienen om de doorbloeding van de hersenen weer te herstellen.” Het Scheper Ziekenhuis in Emmen staat met de zorg voor mensen met een herseninfarct (in de volksmond ook wel beroerte genoemd) landelijk in de top. Die status is voor neuroloog Van Leusen van ondergeschikt belang. “Het is mooi dat Emmen goed scoort. Wij willen vooral patiënten de best mogelijke zorg geven.”

Hoe vaak een herseninfarct?

In het Scheper Ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer 360 mensen met een herseninfarct binnengebracht. Voor ongeveer 20 procent is volgens de neuroloog een trombolysebehandeling geschikt. Voor het middel kan worden toegediend, moet een aantal onderzoeken worden gedaan om de diagnose vast te stellen. De afgelopen jaren boekte het ziekenhuis telkens minuten tijdwinst bij het inzetten van de behandeling.

Van Leusen zegt dat die snelheid komt door een optimale inzet van alle specialisten en verpleegkundigen die bij de behandeling betrokken zijn. “Ook de huisartsen en de ambulancemedewerkers spelen een belangrijke rol.” Zij geven direct door dat er een patiënt is die mogelijk een beroerte heeft. “In de ambulance wordt al een infuus ingebracht en onder meer een glucosetest gedaan. Ondertussen wordt alles in het ziekenhuis ook in gereedheid gebracht voor binnenkomst van de patiënt.”

Aan het infuus

Iemand met de verschijnselen van een herseninfarct krijgt in het ziekenhuis direct een infuus en een snelle test naar het gebruik van bloedverdunners. “Op de uitslag van minder urgente bloedonderzoeken wordt niet gewacht, om tijd te besparen.” Twee verpleegkundigen van de spoedeisende hulp gaan meteen met de patiënt naar de CT-scan voor onderzoek. De neuroloog is ondertussen al opgeroepen. De arts bekijkt de scan en doet snel onderzoek voor het stellen van de diagnose. Zonodig wordt op de spoedeisende hulp onmiddellijk de trombolysebehandeling gedaan.”

Schade na CVA

De arts legt uit dat deze behandeling in een vroeg stadium de meeste kans geeft op genezing van de patiënt. “Mensen die een beroerte krijgen, lopen veel risico op blijvende schade. Ze kunnen verminderde coördinatie, verlamming en andere problemen houden.” Lang niet alle patiënten kunnen worden geholpen met trombolyse. Deze groep krijgt andere behandelingen op de speciale opnameafdeling van het ziekenhuis die de strokeunit wordt genoemd.

Wat is een CVA?

Een herseninfarct is meestal een afsluiting van een bloedvat in de hersenen, waardoor bepaalde hersencellen te weinig bloed krijgen en ineens minder goed werken. Soms lekt een bloedvat en ontstaat er een hersenbloeding met schade voor bepaalde hersengebieden. Dit wordt samen ook een CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident, waarvan 80 % een infarct en 20 % een bloeding betreft. Vrij vertaald is CVA een ’ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. In het Nederlands wordt dit een beroerte genoemd.

Het is volgens de Hartstichting erg belangrijk om direct 112 te bellen als iemand de symptomen van een beroerte heeft. De waarschuwingssignalen zijn: scheve mond of een mondhoek die naar beneden hangt, een verlamming aan arm of been, onduidelijke spraak. Hoe sneller huisarts of 112 worden gebeld, hoe eerder de artsen weten wat er aan de hand is. De behandeling kan dan zo snel mogelijk gestart worden, zodat er minder kans is op blijvende schade.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht