Zorg

Een kindje via PGD. Waarom? En wat is embryoselectie?

Esmay heet ze. “Ons kleine wondertje”, zegt de trotse vader Vincent Haaksman. “Het is voor mij het wonder van de eeuw dat Esmay geboren is, en ook nog een normaal leven zal kunnen leiden, zonder ernstige erfelijke ziektes.” Esmay is ter wereld gekomen met embryoselectie, zoals het in de volksmond heet.

Embryoselectie Wat is PGD?

De officiële term is preïmplantatie genetische diagnostiek (pgd), en een paar jaar geleden ontstond er nog een verhit politiek debat over omdat de toenmalige regeringspartij ChristenUnie er principiële bezwaren tegen had. Embryoselectie is toch gewoon doorgegaan in het universitaire ziekenhuis van Maastricht, samen met de universitaire klinieken in Utrecht en Groningen. En ook is het dan zover, ook is in Noord-Nederland de eerste pgdbaby geboren: Esmay.

Hoe werkt PGD?

Embryoselectie kan alleen bij ivf, oftewel reageerbuisbevruchting. In het ivf-laboratorium in het UMCG worden zaadcellen van de man bij een eicel van de vrouw gedaan en er ontstaat een aantal embryo’s, gemiddeld rond de tien. Van de geschikte embryo’s wordt op de derde dag een cel gehaald, als het embryo ongeveer acht cellen groot is. “Zo klein dat het met het blote oog nog niet te zien is”, zegt klinisch embryoloog Jannie van Echten. De embryocel gaat per koerier naar Maastricht.

Wat is embryoselectie?

Daar is de techniek in huis om aan die ene cel te zien of de erfelijke genafwijking van een van de ouders in het embryo zit. Vervolgens wordt alleen een embryo zónder de erfelijke ziekte bij de vrouw in de baarmoederholte geplaatst. “Dat doen we natuurlijk niet omdat de ouders een kind met blauwe ogen willen”, zegt klinisch geneticus Conny van Ravenswaaij. “Er moet iets ernstigs aan de hand zijn. Voor ouderparen is het behoorlijk intensief en er is geen garantie op een zwangerschap.”

IVF-procedure en PGD

Zo is om te beginnen bij ivf de kans op een zwangerschap maar zo’n 20 procent. Ouders moeten ook lang wachten. Want voordat de hele ivfprocedure kan beginnen, moeten ze eerst uitgebreid gecheckt en getest worden in het UMCG en vervolgens moeten ze naar Maastricht. Voor elke gewenste pgd-zwangerschap moet in Maastricht een op maat gesneden test ontwikkeld worden.De man, vrouw en soms ook andere familieleden moeten bloed laten prikken. In Maastricht wordt dan een test ontwikkeld om de erfelijke ziekte in één embryocel aan te kunnen tonen. Vrijwel iedere genetische afwijking is immers uniek. Het ontwikkelen van die test kost zes tot negen maanden. Pas daarna kan het ivf-proces beginnen.

“De meeste ouders met een erfelijke afwijking kiezen daarom voor de natuurlijke bevruchting”, weet Van Ravenswaaij. In dat geval wordt er pas als er een baby’tje in de baarmoeder groeit een vlokkentest gedaan. Mocht er dan een erfelijke ziekte gevonden zijn, dan kan het stel kiezen voor een abortus. Maar voor sommige ouders is abortus geen optie. “Zij zouden anders afzien van het krijgen van een kind vanwege het risico”, zegt gynaecoloog Jolande Land.

Erfelijke ziektes

Het zijn dan ook niet zomaar ziektes waarvoor pgdwordt ingezet.

  • Erfelijke borstkanker is een van de bekendste: een klein deel van de borstkankers en eierstokkankers op vrij jonge leeftijd ontstaat doordat vrouwen de erfelijke genafwijking BRCA1 of -2 hebben. Dat gen kan overgedragen worden van ouder op kind.
  • Hemofilie
  • Spierziektes
  • Ernstige geestelijke afwijkingen.

In Maastricht wordt al sinds 1995 aan pgd gedaan. Sinds enkele jaren doen ook de UMC’s in Utrecht en Groningen mee. “We merkten namelijk dat er eigenlijk niemand uit Noord-Nederland bij was, omdat stellen het blijkbaar te lastig vinden om voor een ivf-behandeling telkens naar Maastricht te reizen”, zegt Land.

Nu kunnen stellen de ivf in het UMCG doen. Ze hoeven maar één keer naar Maastricht, voor de test.  “Het is dus een intensief en langdurig traject waar stellen vaak lang over moeten nadenken”, zegt Land. “Maar nu weten we in ieder geval dát pgd in Groningen werkelijk mogelijk is.”

Baby Esmay geboren door PGD

Vincent (36) en Daniëlle (34) Haaksman, vrachtwagenchauffeurs uit Bellingwolde, hadden zich er eigenlijk al bij neergelegd dat een kind niet haalbaar was. Vincent is erfelijk belast met een chromosoomafwijking waardoor hij beperkt vruchtbaar is en de kans op een miskraam, doodgeboren of zwaar gehandicapt kind zeer groot is. En nu zitten ze trots met de tien weken oude Esmay in hun armen. “Wij zijn helemaal niet zo van de medische technieken en het knutselen aan mensen”, zegt Vincent.

Foto: NDC Mediagroep/DVHN

Foto: NDC Mediagroep/DVHN

“Maar dat ze dit voor elkaar hebben gekregen is een wonder”, zegt hij wijzend op zijn kerngezonde dochter. “Het was dit of niks.” De erfelijke afwijking in zijn familie heet een Robertsoniaanse translocatie. “Ik was nummer negen van mijn moeder, maar alle eerdere zwangerschappen waren uitgelopen op miskramen.

Dat komt door die afwijking”, weet Vincent. Toch probeerden ze zwanger te worden op de normale manier.

“Dat lukte niet maar ik wilde het wel graag”, zegt Daniëlle. “Via onze huisarts kwamen we bij een ivf-arts in het UMCG. Die dacht aan de mogelijkheid van pgd.” Dat ging niet zomaar. In 2005 gingen ze voor het eerst naar het UMCG en daarna naar Maastricht. Voor gesprekken en testen.

Vervolgens kwamen de hormoonbehandelingen van Daniëlle en de hele ivf-procedure, waarbij eicellen worden afgezogen. “Dat is geen pretje, het deed behoorlijk zeer ook al kreeg ik een verdoving”, zegt ze. En dat meerdere keren achter elkaar. Na de bevruchting in het lab werd een aantal embryo’s geselecteerd zónder de chromosoomafwijking.

Een deel ervan ging in de vriezer. Vervolgens ging het mis. De eerste twee embryo’s die werden teruggeplaatst sloegen niet aan. Daarop werden twee nieuwe embryo’s ontdooid. Eén daarvan werd weer afgestoten, dat was nog wel even schrikken. Maar uiteindelijk ging de zwangerschap perfect. Na 41 weken werd Esmay geboren in het Lucas ziekenhuis in Winschoten.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht