Zorg

De biologische klok tikt altijd. Maar wat is de biologische klok?

In ons dagelijks taalgebruik hebben we het er vaak over. Die biologische klok die begint te tikken bij vrouwen van rond de dertig met een kinderwens. Die stopt als diezelfde vrouwen rond hun vijftigste in de overgang komen. De biologische klok tikt altijd.

Domien Beersma:" De biologische klok tikt altijd" ( Foto: NDC Mediagroep)

Domien Beersma:” De biologische klok tikt altijd” ( Foto: NDC Mediagroep)

Verwarrende beeldspraak, vindt biofysicus en hoogleraar chronobiologie Domien Beersma van de Rijksuniversiteit Groningen: “Wat is het kenmerk van een klok: ritme, regelmaat, zich steeds opnieuw herhalende gebeurtenissen. De biologische klok tikt altijd.”

De biologische klok tikt altijd

Een allesoverheersend en toch subtiel sturend systeem. Sinds 1979 doet Beersma onderzoek naar de biologische klok. En dat verveelt nog steeds niet. “Ik houd van onderwerpen die breed zijn. En de biologische klok is overal bij betrokken: van genniveau tot ons gedrag. Hij regelt dat ons lichaam adequaat functioneert. Dat onze temperatuur, bloeddruk en hartslag omhoog gaan als we actief zijn, dat alles vertraagt wanneer we slapen en dat alles weer opstart voordat we wakker worden.”

Nucleus suprachiasmaticus, het gebied in onze hersenen waar de oogzenuwen bij elkaar komen, daar tikt het, ons interne uurwerk. Niet voor niets daar. De biologische klok is uiterst gevoelig voor licht en donker, daarop zet hij zich als het ware gelijk.

“De cellen in onze ogen die het licht waarnemen en doorgeven aan de klok zijn recent ontdekt. Die cellen blijken ook betrokken bij het regelen van alertheid en de productie van melatonine, het stofje dat ons slaap-en waakritme beïnvloedt. Een heel complex systeem dat we proberen te doorgronden.”

Nachtwerkers en de biologische klok

Dat is vooral van belang voor de nachtwerkers onder ons. “Om ’s nachts alert te blijven, hebben we licht nodig. Maar licht onderdrukt de vorming van melatonine. Dat is iets wat je niet wilt, omdat er aanwijzingen zijn dat deze stof ook remmend werkt op de vorming van kanker.”

Wat te doen? “Uit ons onderzoek blijkt dat wanneer je werkt onder rood licht, de melatonineproductie normaal blijft. We proberen nu uit te zoeken of je met behulp van licht in verschillende kleuren en intensiteiten toch de alertheid op peil kunt houden, zonder de aanmaak van melatonine te remmen.”

Een universeel systeem. Dat is de biologische klok ook.

Mensen hebben hem, maar ook dieren, planten, zelfs eencelligen. “Ook door die te onderzoeken proberen we kennis te vergaren en manieren te vinden waarop we mensen kunnen helpen om de biologische klok beter af te stellen. Want de mens als onderzoeksobject is toch beperkt. Je kunt ze wel van alles vragen, maar je kunt niet in hun hersenen kijken.”

Meer onderzoek bij varkens

Wat dat betreft zouden Beersma en zijn team graag met varkens willen werken. “Muizen en hamsters, waar we nu vaak mee werken, hebben ook een biologische klok, maar ze leven heel anders. Het zijn nachtdieren, ze slapen maar heel korte periodes, ze eten anders. Maar varkens lijken op mensen. Ook zij slapen ’s nachts en aan één stuk achter elkaar. Om meer te weten te komen over de biologische klok is het de moeite waard om daar onderzoek naar te doen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht