Zorg

‘Patiënt moet meebetalen aan second opinion’

Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt, betalen patiënten voortaan mee als ze een second opinion willen. Zo’n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost volgens hen veel geld.

Orde2En volgens de Orde is de uitkomst zelden anders. Patiëntenfederatie NPCF zet daar echter grote vraagtekens bij. ,,Er zijn nauwelijks cijfers voorhanden van het aantal mensen dat een second opinion aanvraagt en al helemaal geen cijfers van hoeveel patiënten een andere diagnose krijgen na zo’n second opinion”, aldus NPCF-directeur Wilna Wind.

,,De Orde heeft dus geen enkele onderbouwing voor het voorstel.” OMS-voorzitter Frank de Grave wil dat minister Edith Schippers
(Volksgezondheid en Welzijn) het voorstel overneemt als bezuinigingsmaatregel. ,,We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn”, aldus De Grave op Radio 1.

Second Opinion in basispakket

De mogelijkheid om een second opinion aan te vragen zit nu in het basispakket. Iedereen kan er dus aanspraak op maken. ,,De reden dat mensen een tweede mening willen, is vaak dat de communicatie tussen arts en patiënt niet optimaal is”, aldus Wind.
Volgens haar is het belangrijk dat arts en patiënt elkaar begrijpen. ,,Dan is een second opinion minder vaak noodzakelijk.” De NPCF zal mensen niet aanmoedigen een second opinion aan te vragen, maar de federatie zegt te vaak te horen dat arts en patiënt niet op één lijn zitten en dat de patiënt niet genoeg wordt betrokken bij de keuze voor een behandeling.

Niet geregistreerd

Vektis, een onderneming die zorgcijfers op een rij zet voor ministeries en verzekeraars, laat weten dat second opinions inderdaad niet worden geregistreerd op de declaratieformulieren. “Het is een probleem om de impact op de zorgkosten vast te stellen”, aldus een woordvoerster.
 De Grave geeft toe dat hij de opbrengst van een eigen bijdrage niet kan inschatten. “Maar we steken hier onze nek uit. Als we allemaal in de loopgraven blijven zitten, gebeurt er helemaal niks.”

Veel zorgverzekeraars bieden via hun website klanten hulp aan bij het halen van een second opinion. Vraag is of zij gelukkig zouden zijn met het verdwijnen van deze optie uit het pakket. Hun koepel waagt zich echter niet aan deze gevoelige kwestie. “Wij vinden dit vooral een discussie tussen de overheid en de politiek”, stelt een zegsvrouw van Zorgverzekeraars Nederland.

Toch heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de partijen in de zorg opgeroepen om met creatieve ideeën te komen. Die moeten samen leiden tot een bezuiniging van 1,5 miljard op het pakket.

Geschrokken

Het Antoni van Leeuwenhoek is geschrokken van het advies van de Orde van Medisch Specialisten om de second opinions niet meer in aanmerking te laten komen voor vergoeding. ” Veel patiënten met kanker komen in aanmerking voor complexe zorg. Juist voor deze patiënten is het belangrijk om de mogelijkheid voor een tweede mening beschikbaar te houden. Het komt in het Antoni van Leeuwenhoek bijvoorbeeld nogal eens voor dat wij vrouwen met borstkanker toch een borstsparende behandeling kunnen aanbieden ” , aldus Rene Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Het Antoni van Leeuwenhoek sluit zich verder aan bij de reactie van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) die stelt dat ´ patiënten met kanker niet lichtvaardig vragen om een second opinion bij een andere arts. Ze zijn bang dat dit de vertrouwensrelatie met hun behandelend arts kan schaden.´

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht