Zorg

Aanval op de EHEC-bacterie. Zorginstellingen noorden gaan gevaarlijke darmbacterie te lijf

Een EHEC-uitbraak zoals in Duitsland in 2011 had zomaar ook in Nederland kunnen ontstaan. Tot nu, want de noordelijke zorginstellingen openen de aanval op deze levensgevaarlijke darmbacterie.

Ehec

Op de foto wordt een partij tauge onderzocht. Foto:Archief EPA

Wat is EHEC?

De EHEC is een gevaarlijke vorm van de STEC-bacterie en dat is weer een variant van de normale darmbacterie E.coli. De STEC komt veel voor in de ontlasting van mens en dier en kan op die manier mensen besmetten en een vervelende darmontsteking veroorzaken.

Een STEC-besmetting gaat doorgaans na een paar dagen over maar als het de EHEC-variant is, kan de ontsteking veel ernstiger zijn. Boverndien is de EHEC-bacterie doorgaans ongevoelig voor antibiotica. In Duitsland vielen daardoor 52 doden tijdens de EHEC-uitbraak en werden vierduizend mensen ziek. Grotendeels vrij jonge, gezonde mensen.

EHEC is lastig

“Het lastige is de EHEC op tijd te ontdekken” , zegt prof. Alex Friedrich, hoogleraar microbiologie aan het UMCG en een van de weinige EHEC-experts van Duitsland en Nederland. “We kunnen eigenlijk weinig meer doen als iemand eenmaal ziek is van de EHEC. We moeten dus proberen er vroeg bij te zijn.”

Het is aan de buitenkant niet te zien en zelfs normale huisartsenlaboratoria konden de EHEC niet vinden. Tot voor kort. Het Laboratorium voor Infectieziekten in Groningen heeft een snelle test ontwikkeld waarmee de EHEC binnen een dag kan worden aangetoond in de ontlasting, terwijl zo’n onderzoek eerst bijna een week duurde. Dat kan levens redden.

Snel onderzoeken op EHEC

Maar dan is het wel zaak patiënten met eventuele EHEC snel te onderzoeken. Wie een aanval van diarree en misselijkheid heeft, gaat doorgaans niet meteen naar de dokter. Slechts een op de tien STEC-patiënten komt bij de huisarts. Die vindt verder onderzoek meestal niet nodig: van slechts een op de tien STEC-patiënten laat de huisarts de ontlasting onderzoeken in het lab. “Daardoor kwamen maar erg weinig EHEC-besmettingen aan het licht terwijl we weten dat het vaker voorkomt”, zegt Mirjam Kooistra, art-microbioloog bij het Lab voor Infectieziekten en ontwikkelaar van de snelle EHEC-test.

Testen op EHEC

De zorginstellingen in het Noorden, en Rotterdam, hebben afgesproken de komende tijd de ontlasting van 25 duizend patiënten te testen op EHEC. Van iedereen die met een ’normale’ STEC-besmetting bij de huisarts komt, moet een laboratoriumtest worden gedaan. De verwachting is dat er alleen in Noord-Nederland daardoor in een jaar tijd zo’n tien tot twintig EHECbesmettingen gevonden worden. Die tien tot twintig besmettingen zijn er nu dus ook maar worden niet gevonden, mensen zijn gewoon ziek zonder duidelijke oorzaak. “Het riskante is dat ze nu gewoon anderen kunnen besmetten”, zegt Kooistra.

Frustrerend

“Op dit moment is het voor de GGD nog vrij frustrerend”, weet Friedrich. “Ze krijgen heel veel meldingen van STEC-besmettingen maar als GGD kunnen ze natuurlijk niet achter elke STEC aan. Als duidelijk wordt welke STEC relatief ongevaarlijk is en welke een echte EHEC is, kunnen ze gerichter ingrijpen.” De GGD kan dan onderzoek doen in de omgeving van de EHEC-patiënt en maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen.

Dat kost wel wat. Een normale laboratoriumtest op STEC kost enkele euro’s. De nieuwe snelle DNAtest van het Lab voor Infectieziekten kost al snel 100 euro. “Maar daarmee krijgen we wel meer kennis over de EHEC en dat kan erg belangrijk zijn op het moment dat er weer een uitbraak komt.”

Want dát er nog eens een uitbraak komt, is volgens de microbiologen een kwestie van tijd. “De bacterie komt erg veel voor en verandert ook. De mens blijft in contact komen met darmbacteriën. Is het niet door te weinig hygiëne, dan misschien wel op de manier als in Duitsland.” Daar bleek immers een partij fenegriekzaad, een soort kiemgroente, jaren ervoor in Egypte besproeid te zijn met mest, waar de bacterie in zat.

Tips ter voorkoming

  • Handen wassen na toiletbezoek en voor en na het bereiden van voedsel
  • Vlees goed verhitten voor consumptie;
  • Een mes en plankje voor vlees snijden goed wassen, met zeep, voor ze gebruikt worden voor andere voedingsmiddelen;
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht