Zorg

Aneurysma-team Antonius Ziekenhuis beste van Nederland. Wat is aneurysma en hoe is behandeling?

Patiënten met een aneurysma (een verzwakt en verwijd bloedvat) zijn in het Antonius Ziekenhuis aan het juiste adres. Ten eerste is het behandelend team zodanig goed op elkaar ingespeeld, dat patiënten vaak dezelfde dag weer naar huis mogen.

Aneurysmateam

vlnr: Fons Heida, ( specialistisch MMB’er), Joanca Gort (operatie assistent, specialisten oudste vaatchirurgie ), Laurens van Walraven (chirurg), Monique Bosma (operatie assistent, specialisten oudste vaatchirurgie ), John Pelzer ( anesthesioloog ) (niet op de foto: Janneke v/d Schaaf)

Niet alleen de betrokken specialisten (anesthesisten, cardiologen) leveren kwalitatief hoogstaande zorg, ook de ondersteunende disciplines zijn uitstekend op hun taak berekend. ‘Onze operatieassistenten en röntgenlaboranten zijn door de firma Medtronic tot de beste van Nederland uitgeroepen. Een mooier compliment kun je niet krijgen’, vindt vaatchirurg Laurens van Walraven.

Wat is een aneurysma?

Door verschillende oorzaken kan een slagader wijder worden of uitstulpen en dan spreken we van een aneurysma. Zo’n verwijding manifesteert zich in 80 procent van de gevallen in de grote lichaamsslagader (aorta) in de buikholte. Een aneurysma geeft geen klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt. Is de verwijding groter dan 5,5 centimeter in doorsnee, dan moet er operatief worden ingegrepen. ‘Onbehandeld kan een aneurysma gaan scheuren’, waarschuwt de vaatchirurg. ‘Daardoor kan een zware bloeding ontstaan die zonder ingrijpen dodelijk is.’

Endoprothese bij aneurysma

Nog niet zo lang geleden moesten patiënten met een aneurysma een grote buikoperatie ondergaan. Deze klassieke operatie is zeer ingrijpend, de kans op complicaties is groot en het herstel is doorgaans langdurig. Sinds enkele jaren biedt het Antonius Ziekenhuis een veel patiëntvriendelijker alternatief aan: de endoprothese.

Hoe werkt een endoprothese precies?

‘Via twee kleine sneetjes in de lies plaatsen we met behulp van röntgendoorlichting een kunststof prothese (stent) op de zwakke plek. In feite voorzien we de vaatwand van een nieuwe binnenbekleding.’ Ook in acute gevallen is het Antonius Ziekenhuis nu technisch in staat deze techniek onder lokale verdoving toe te passen.

Omdat deze nieuwe techniek veel minder ingrijpend is dan de klassieke buikoperatie, herstellen patiënten snel. Maar er is nog een reden dat patiënten na de operatie vlot op de been zijn. ‘Het behandelend team in het Antonius Ziekenhuis is zeer goed op elkaar ingespeeld, we vormen een goed geoliede eenheid’, benadrukt Van Walraven. ‘Dat heeft een zodanig gunstig effect op de kwaliteit van zorg dat patiënten vaak dezelfde dag weer naar huis kunnen.’

Supergemotiveerd

Ook de deskundigheid en vaardigheden van de Sneker operatieassistenten en röntgenlaboranten verdienen vermelding. ‘Ze werken volgens heldere protocollen, worden regelmatig bijgeschoold en zijn supergemotiveerd.’ Het blijft niet bij mooie woorden: enkele maanden geleden werd het ‘aneurysmateam’ van het Antonius Ziekenhuis tot het beste van Nederland uitgeroepen. ‘Zowel qua theorie als handvaardigheid gooiden zij de hoogste ogen. Eén keer meedoen en dan meteen de eerste prijs in de wacht slepen, fantastisch’, concludeert de vaatchirurg tevreden.

Ook Jan Veenstra uit Lemmer is goed te spreken over de behandeling in het Antonius Ziekenhuis. Op vrijdagochtend 1 februari werd de 60-jarige Lemster geopereerd aan zijn aneurysma en nog voor het middaguur was hij terug op de verpleegafdeling. Veenstra had naar eigen zeggen ‘geen centje pijn’ en ook had hij meteen zijn eetlust terug. Aan het eind van de middag kreeg hij van vaatchirurg Van Walraven de mededeling dat hij naar huis mocht. ‘Prachtig, dat was een enorme meevaller’, blikt Veenstra terug.

Inmiddels is hij volledig hersteld en kijkt hij tevreden terug op zijn ziekenhuisopname. ‘Ten eerste ben ik succesvol geopereerd, de tijdbom is uit mijn lichaam verwijderd. Daarnaast ben ik in het Antonius Ziekenhuis uitstekend verzorgd, de verpleegkundigen waren zeer hulpvaardig’, oordeelt de Lemster. ‘Kortom, alle lof voor dokter Van Walraven en zijn team.’

Uitbreiding aneurysmateam

Het team dat is betrokken bij de behandeling van aneurysma’s, is recent uitgebreid met vaatchirurg Marten Kapma, die komend jaar op dit onderwerp promoveert. Met zijn komst is de continuïteit van de vaatchirurgie in het Antonius Ziekenhuis gewaarborgd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht